Praha vypíše architektonickou soutěž na stanice nového metra D

04.08.2015 10:45

Pražští radní zadali Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, aby upravil dosavadní návrhy na stanice nového metra D. Kromě vypsání architektonické soutěže na stanice Náměstí Bratří Synků a Náměstí Míru prověří IPR možnosti úpravy návrhů ostatních stanic a další vedení linky metra.

Praha vypíše architektonickou soutěž na stanice nového metra D
Foto: Hans Štembera
Popisek: Metro přijíždí do stanice

Stanicemi pražského metra denně projdou statisíce lidí. Rozhodnutí vystavět novou linku metra D tak představuje zásadní příležitost rozvoje, která může zvýšit celkovou úroveň života obyvatel metropole.

„Pražské metro 21. století musí mít kvalitní a promyšlený návrh se soudobým designem. Zároveň by mělo být přehledné, umožňovat jednoduchou a rychlou orientaci a snadnou údržbu stanic,“ uvádí ředitel IPR Petr Hlaváček. Především bychom se podle něj měli poučit z nedávné dostavby metra linky A, aby se na nové lince neopakovaly stejné nedostatky.

Architektonické soutěže a kvalitní veřejná prostranství

IPR nyní dostal za úkol, aby spolu s projektantem prověřil rozsah možných úprav stanic v úseku Pankrác – Depo Písnice podle stávajícího územního rozhodnutí. Důraz bude kladen především na kultivaci navazujících veřejných prostranství kolem výstupů z metra tak, aby přinesly přidanou hodnotu svému okolí.
Na stanice Náměstí Bratří Synků a Náměstí Míru, které ještě nemají dopracované stavební povolení, se IPR pokusí vypsat architektonickou soutěž. Podle doporučení

IPR by v rámci nové linky měly být sjednoceny běžné prvky jako jednotné označení vstupů do metra nebo běžný mobiliář. Jelikož se ale každá stanice nachází v jiné lokalitě, je vhodné odlišit interiér stanic.

„Inspiraci můžeme čerpat třeba v Kodani. Tam vypsali architektonickou soutěž na celou linku metra, přičemž vítězný ateliér zpracoval dvacet stanic v jednotném designu. Stanice mají jednoduchý koncept, vše působí čistě a přehledně,“ uvádí ředitel IPR Petr Hlaváček. „Zajímavý je i způsob řešení mnichovského metra, které má sice jednotně řešené vstupy, ale každé nástupiště je jiné. Zpracovávali je různí designéři, umělci a architekti a výsledek je velice zdařilý,“ dodává Hlaváček.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…