Praktické tipy, jak na půjčku

09.10.2019 18:11

Nabídky na výhodné půjčky na nás dnes útočí na každém rohu. Pokud potřebujete peníze, vypadají na první pohled jako skvělé řešení. A co na ten druhý?

Praktické tipy, jak na půjčku
Foto: Archiv
Popisek: Platební karty, ilustrační foto

Není pochyb o tom, že rychlá půjčka jako záplata na finanční potíže nebo cesta ke splnění snu je velmi lákavá. Ovšem velmi snadno můžete spadnout do pasti dluhů, především pokud si nedáváte pozor na to od koho, za kolik a jak si půjčujete. Připravili jsme proto pro vás 5 praktických tipů, která vám pomohou výhodněji a bezpečněji půjčky vybírat.

1) Udělejte si přehled o vlastních financích

I když žijete od výplaty k výplatě a zdá se vám, že líp svoji finanční situaci znát nemůžete, udělejte si opravdu jasno ve svých výdajích a příjmech před tím, než přikročíte k půjčce. Pokud zvládnete měsíčně půjčku splácet (bez této možnosti si rozhodně nikdy peníze nepůjčujte!), pak vám možná bude stačit i několik šetrnějších měsíců na to, abyste si vlastními silami našetřili potřebnou částku. Samozřejmě bez přehledu o financích ani nepoznáte, jak velkou peněžní díru vlastně má půjčka zalátat.

2) Pohlídejte si důležité informace o půjčce

Banky i nebankovní společnosti, které půjčky poskytují, se často ve svých reklamách zaměřují na výší úroku. Ta je velmi důležitá, ale vás by ještě více měla zajímat výše RPSN (roční procentuální sazba nákladů). RPSN vám poví, kolik ve skutečnosti za vaši půjčku zaplatíte. A v případě nesolidních společností se vám i malá půjčka může ošklivě prodražit kvůli poplatkům navíc.

3) Ve smlouvě nevynechejte ani písmenko

Smlouvu o půjčce lze v dnešní době snadno sjednat online a za chvíli máte hotovo bez přílišného papírování. To neznamená, že byste měli rychle přeletět podmínky smlouvy. I když se vám všechno zdá naprosto v pořádku, pročtěte každý detail. Malé sekce zahrabané hluboko v textu mohou obsahovat podmínky nastavené tak, aby vám ztížily splácení. A stejně snadno jako smlouvu uzavřete, se pak díky ní dostanete na dno dluhové propasti.

4) Neskákejte do půjčky po hlavě

Nevolejte na první číslo, které vám slibuje půjčku zdarma. Moderní internetové srovnávače půjček dokáží vybrat z nepřehledné změti nabídek ty nejlepší, proto nebuďte zbrklí a udělejte si nejdříve zevrubný průzkum trhu.

5) Rozhodněte se, komu nejvíce věříte

Solidní možností, jak získat peníze, je přímá půjčka od lidí, které znáte. Vyhnete se přílišné administrativě a mnohdy i nepříjemným vysokým úrokům. Do zástavy ale v tu chvíli dáváte rodinné nebo přátelské vztahy, které může nesplacená půjčka zcela zničit. Místo půjčky od známých nebo rodiny tedy doporučujeme zvolit některou z institucí, které na našem trhu působí dlouho a které jsou známy svou stabilitou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…