Pražská energetika zve na výstavu obrazů Svetozara Rusakova „Jen počkej, zajíci!"

04.01.2019 10:20

Předseda představenstva, generální ředitel Pavel Elis, vedení společnosti Pražská energetika, a. s., agentura Gejzír si Vás dovolují pozvat na výstavu obrazů Svetozara Rusakova „Jen počkej, zajíci!".

Pražská energetika zve na výstavu obrazů Svetozara Rusakova „Jen počkej, zajíci!"
Foto: PRE
Popisek: Pražská energetika, a. s.

Svetozar Rusakov se narodil nedaleko Moskvy. Kreslit začal velmi záhy. Když se rodina přestěhovala do Moskvy, začal navštěvovat kurzy kresby v Ústředním domě pionýrů za vedení známých ruských malířů, například Igora Grabara. Po začátku II. světové války byl v rámci Komsomolu, jako mnoho dalších mladých lidí, poslán na pracovní frontu. Po evakuaci do Novosibirska pracoval jako výtvarník - karikaturista pro noviny a také připravoval tzv. okna TASS (plakáty s krátkými příběhy, hesly, podobná komiksům, která se vystavovala v oknech).

Účastnil se bitev v Bělorusku a na Ukrajině, kdy jako pěšák prováděl průzkum protitankové divize. Byl několikrát vyznamenán, obdržel medaile za statečnost, mj. za osvobození Prahy. Po válce nastoupil do Kalininova institutu pro vzdělávání umělců a studium zakončil v roce 1951 jako umělec pro lidovou tvorbu, nástěnné malby a miniatury.

V letech 1957 až 1989 pracoval ve studiích Sojuzmultfilm jako animátor a později i umělecký režisér. Za animovaný seriál „Jen počkej, zajíci!" (1969 - 1986) získal v roce 1988 Státní cenu SSSR.

Na výstavě budete mít možnost seznámit se i s jeho další tvorbou - kresbami a malbami různými technikami, od aktů až po květinová zátiší.

Výstava potrvá od 8. ledna do 22. února 2019

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…