Pražská strojírna podpořila dětskou kreativitu, z šedivé zdi je pouliční galerie

05.06.2022 17:17 | Tisková zpráva

Malíři, sprejeři a další výtvarníci vzali zděný plot Pražské strojírny útokem. V rámci dětského dne přenechala Pražská strojírna svou skoro 80metrovou zeď jako takzvanou „legal wall“, tedy legální zeď. Tuto sobotu se u ní vystřídalo přes 300 dětí z Vinoře a okolí, které ji ozdobily svými výtvarnými díly.

Pražská strojírna podpořila dětskou kreativitu, z šedivé zdi je pouliční galerie
Foto: pstroj.cz
Popisek: Pražská strojírna - logo

Budete-li projíždět Vinoří, Pražskou strojírnu od soboty rozhodně nepřehlédnete. Plot lemující její areál posloužil v rámci dětského dne jako malířské plátno pro výtvarná díla nejenom s tramvajovou a dopravní tématikou. „Jsem velice rád, že se nápad mohl uskutečnit a těší mě, jak velký zájem přilákal. 

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí
Konečně nebudeme navenek působit tak ponuře a šedě,“ říká Robert Masarovič, předseda představenstva a generální ředitel Pražské strojírny a. s., který za myšlenkou stojí. Zeď v části nazvané „Venkovní galerie“ zdobily děti z místních výtvarných kroužků. Další její část, pojmenovanou „Cochcárna“, přenechali organizátoři volně fantazii návštěvníků. Pražská strojírna tak podpořila dětskou kreativitu a zároveň výrazně přispěla ke změně veřejného prostoru ve Vinoři.

Celý bohatý program Dětského dne s Pražskou strojírnou přilákal v sobotu 4. června do Vinoře přes 400 návštěvníků. Akce konaná za podpory městské části Praha-Vinoř a spolku Kultura Vinoř nabídla dětem množství her i chutné občerstvení. O hudební doprovod se postaral například písničkář Láska, který vystoupil s autorským repertoárem, i s písničkami pro děti, v pozdějších hodinách pak DJ Dejdl. 

Jako odkaz na středověkou historii městské části mohli návštěvníci zhlédnout vystoupení šermířského spolku Citadela. Kromě ukázek rytířského umění se děti zapojily do naučných seminářů o historické době, výstroji i výzbroji. Zároveň si mohly děti zkusit lukostřelbu nebo si vytvořit vlastní náhrdelník z korálků.

Policejní zástupci dětem v krátkém bloku vysvětlili, že sprejování na zdi, kde to není povoleno, je nelegální. Na akci dorazili i hasiči a děti měly možnost vyzkoušet stříkání z hasičské hadice. Kromě her a vystoupení se děti a všichni přítomní mohli v rámci komentovaných prohlídek s odborným doprovodem podívat do výrobních hal generálního partnera akce, Pražské strojírny. 

Nedílnou součástí dne pak bylo odhalení nového komunitního místa, jehož je Pražská strojírna významným investorem. Komunitní místo vzniklo jako připomínka jedné z kapliček Svaté cesty do Staré Boleslavi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…