Přechod ve Frýdku-Místku v městské části Lískovec získal nové osvětlení na míru

25.06.2015 18:49

Přechod pro chodce v ulici Vratimovská ve frýdeckomístecké městské části Lískovec je od nynějška bezpečnější. Na frekventovanou zebru v blízkosti základní a mateřské školy i autobusové zastávky, které chyběly bezpečnostní prvky, upozornilo vedení města Frýdek-Místek. Nyní má díky pomoci Nadace ČEZ a odbornému dohledu zástupců BESIP speciální osvětlení na míru za více než 166 tisíc korun. V Moravskoslezském kraji jde o třetí přechod s takto financovaným osvětlením.

Přechod ve Frýdku-Místku v městské části Lískovec získal nové osvětlení na míru
Foto: cez.cz
Popisek: Přechod ve Frýdku-Místku v městské části Lískovec získal nové osvětlení na míru.

Průměrná denní intenzita dopravy v ulici Vratimovská činí skoro šest tisíc projíždějících vozidel.

Vzhledem ke své poloze a blízkosti objektů občanské vybavenosti proto tvoří okolí přechodu dopravně složité místo. V posledních letech došlo v jeho blízkosti k pěti dopravním nehodám. „Přechod leží těsně za křižovatkou, což zejména při snížené viditelnosti značně ohrožuje schopnost řidiče všimnout si přecházejícího chodce včas. Díky novému, na míru nainstalovanému osvětlení, je nyní přechod dobře viditelný pro řidiče přijíždějící k místu ze všech stran i za šera,“ sdělil náměstek primátora Karel Deutscher, který má v gesci dopravu ve městě.

Nadace ČEZ osvětluje nebezpečné přechody po celé České republice od roku 2013, kdy Dopravní policie a BESIP vytipovaly 70 nejnebezpečnějších přechodů a veřejnost pak měla možnost svými hlasy rozhodnout, který z nich dostane prostřednictvím nadační podpory osvětlení. „Rozhodli jsme se v podpoře osvětlování přechodů a spolupráci s odborníky BESIP neustávat a v problémových místech společně pomáhat i letos. Počet nebezpečných, neosvětlených přechodů je v České republice stále vysoký, což dokazuje i trvalý zájem ze strany měst a obcí o pomoc s vybavováním kritických míst bezpečnostními prvky,“ uvedla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

V letošním roce prohloubila Nadace ČEZ spolupráci s organizací BESIP Ministerstva dopravy. Odborníci BESIP jsou odborným garantem výběru nebezpečných přechodů a jsou připraveni radit obcím s výběrem osvětlení přechodů na míru jednotlivým kritickým místům, jako například ve Frýdku-Místku. „Jedná se o dopravně velmi komplikované místo. Přechod je nejen umístěn těsně za křižovatkou, ale v jeho těsné blízkosti se také nachází mateřská i základní škola a zastávka MHD, tedy přes něj denně přebíhá mnoho dětí i chodců pospíchajících na autobus. V takových místech je třeba dávat velký pozor a mít stoprocentní přehled o situaci,“ řekl krajský koordinátor BESIP pro Moravskoslezský kraj Pavel Rakus.

Další fakta:

  • Přechody pro chodce jsou častým místem dopravních nehod s často tragickými následky. Čtrnáctou nejtragičtější příčinou nehod zaviněných řidičem motorového vozidla bylo v loňském roce nedání přednosti chodci na vyznačeném přechodu. Z tohoto důvodu se stalo 990 nehod, při nichž zemřelo 13 chodců.
  • Při rychlosti 75 km/h potřebuje řidič k reakci nejméně 31 m (1,5 s).
  • Kvalitní osvětlení dokáže snížit počet střetů s chodci na přechodech až o 65 %.
  • Osvětlení se projektuje na každý přechod zvlášť, do výpočtů se zahrnuje nejen šířka silnice a přechodu, ale i okolní osvětlení, barva povrchu silnice, stoupání či klesání vozovky atd.
  • Osvětlení přechodu není přímo shora, ale pod mírným úhlem vždy ze směru příjezdu aut. Chodec je tak osvětlen více ze strany, aby jej řidič viděl skutečně jasně. Současně je třeba nastavit osvětlení tak, aby řidiče ani v jednom směru neoslňovalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…