Před třemi lety skončil jeho tulácký příběh happyendem. Dnes je rys ostrovid Petr miláčkem ZOO Tábor

12.11.2015 13:06

V neděli 15. listopadu tomu budou tři roky ode dne, kdy se počet zvířecích obyvatel ZOO Tábor rozrostl o samce rysa ostrovida. Cesta tohoto krasavce do největší jihočeské ZOO byla však velmi křivolaká.

Před třemi lety skončil jeho tulácký příběh happyendem. Dnes je rys ostrovid Petr miláčkem ZOO Tábor
Foto: Zoo Tábor
Popisek: Rys ostrovid.

Jako osamělý tulák se skrýval v opuštěném objektu ve středočeských Strančicích, kde byl v únoru roku 2012 odchycen a po devítiměsíčním pobytu v Záchranné stanici pro zvířata ve Vlašimi jej obyvatelé Strančic věnovali do ZOO Tábor. Zde patří mezi miláčky návštěvníky.
„Vzpomínám si na to, jako by to bylo včera. Byli jsme tímto vzácným nálezem překvapeni. Rys neměl čip, proto bylo těžké najít potenciálního majitele. Kontaktovali jsme mnoho míst včetně Karlovy univerzity a hledali řešení, kam jej umístit. Zda do nějaké ZOO, či jej třeba vypustit na Šumavě do volné přírody. Po pobytu v Záchranné stanici pro zvířata ve Vlašimi jsme se rozhodli jej darovat do táborské ZOO,“ říká starosta dvoutisícové středočeské obce nedaleko Říčan Jiří Šindelář.

V novém domově na jihu Čech se rysímu krasavci se jménem Petr velmi daří a patří mezi miláčky návštěvníků. „Náš rys má za sebou velký životní příběh a jsme rádi, že u nás nalezl svůj nový domov,“ říká Evžen Korec, ředitel táborské ZOO.

Táborská Zahrada, kterou od dubna letošního roku vlastní a řídí, se specializuje na chov zvířat ohrožených vyhubením v Česku i ve světě. Za první čtyři měsíce po jejím znovuotevření ji navštívilo 50 tisíc návštěvníků a během léta patřila k turistickým magnetům Táborska a jeho okolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…