Předčasně narozených dětí v Česku přibývá

16.11.2014 12:35

Celosvětovému trendu ve zvyšujícím se počtu předčasně narozených dětí se nevyhýbá ani Česká republika, i když se jí daří udržet počet nedonošenců pod evropským a celosvětovým průměrem.

Předčasně narozených dětí v Česku přibývá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novorozeně na JIP

Zatímco celosvětově přijde na svět nedonošené každé desáté dítě, u nás je to zhruba každé 12. dítě. Díky špičkové péči českých perinatologických center se daří snižovat počty dětí, které nepřežijí, i těch, které mají závažné postižení. Na problematiku nedonošených dětí a těžkou situaci jejich rodin upozorní 17. listopadu Světový den předčasně narozených dětí.

Především zvyšující se věk rodiček a více umělých oplodnění mají za následek, že počet předčasně narozených dětí celosvětově stoupá. „Zatímco v roce 2002 se v Česku narodilo předčasně 6 % dětí, v roce 2013 jich bylo již 8,3 %, což je nárůst o více jak 2 000 dětí během 10 let,“ říká předseda České neonatologické společnosti ČLS JEP MUDr. Lumír Kantor, PhD. „Přirozeně, že ne všechny děti jsou ohroženy na životě a vyžadují intenzivní péči. Nicméně pro každé nezralé dítě výrazně stoupají rizika ohrožení na zdraví. I dítě narozené v 35. týdnu gravidity je ohroženo a zatíženo větší nemocností a musí zůstat v porodnici delší dobu,“ dodává Kantor.

Dlouhodobou prognózu dětí nejvíce ovlivňují neurologické následky jako je dětská mozková obrna, mentální retardace či epilepsie.

Milníky v české neonatologické péči

V devadesátých letech zavedla Česká neonatologická společnost třístupňový model neonatologické péče. „Zásadně se nám tak podařilo snížit novorozeneckou úmrtnost na jednu z nejnižších hodnot na světě,“ vysvětluje její předseda Lumír Kantor. Nejvíce ohrožené děti se rodí v perinatologických centrech intenzivní péče. Středně a lehce nezralí novorozenci jsou pak ošetřováni v  perinatologických centrech intermediární péče.

Po roce 2000 bylo zavedeno sledování počtu dětí s tzv. pozdní morbiditou, tedy počtů dětí s celoživotním postižením jako je dětská mozková obrna, psychomotorická retardace či slepota. „Díky dlouhodobému sledování víme, že počet takto postižených dětí klesá. Zatímco v letech 2000 – 2002 bylo vážně až těžce postižených 29 % dětí, dnes je to asi 19 %,“ dodává Kantor. Například diagnóza těžké dětské mozkové obrny dnes poklesla u dětí s hmotností do 1 500 gramů na 11 % (z 31 % v letech 2000-2002). Těžká porucha zraku až slepota poklesla na 2,3 % (z 13,8 % v letech 2000-2002).

Současné trendy v neonatologii – individualizovaná péče

Dnes můžeme za další pokrok v péči o nedonošené děti označit co možná největší podporu psychologické vazby mezi rodiči a dětmi. Dotyky, hlas rodičů i kojení, to vše má významný pozitivní vliv na prospívání nedonošeného dítěte. Na některých JIP mohou být maminky se svými dětmi již od jejich prvních chvil na světě. Pokud to prostor centra neumožňuje, pouští se v některých porodnicích dětem do inkubátorů alespoň nahraný hlas rodičů. Klientem neonatologie se tak díky změně přístupu a aktivnímu zapojení rodičů stává nejen dítě, ale celá rodina.

Světový den předčasně narozených dětí v ČR

Odborné i laické poradenství poskytuje rodinám předčasně narozených dětí v Česku rodičovská organizace Nedoklubko. Ta je i organizátorem aktivit ke Světovému dni předčasně narozených dětí, který si celý svět připomíná 17. listopadu. Na čtvrtek 13. listopadu připravuje odbornou konferenci pro zdravotní sestry pod záštitou ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka i slavnostní předávání ocenění Purpurové srdce za rok 2014 v Primátorské rezidenci v Praze osobnostem české neonatologie. „V pátek 14. listopadu pak pořádáme velké setkání rodin předčasně narozených dětí v dětském centru Hafíkov v Galerii Butovice v Praze,“ dodává ředitelka Nedoklubka Lucie Žáčková. Purpurovým světlem bude na připomínku Světového dne od setmění až do půlnoci zářit 13. listopadu sídlo Magistrátu hl. města Prahy a 17. listopadu pak průčelí Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (u Apolináře), Nové divadlo v Plzni, OC Forum Nová Karolína v Ostravě a Jílovský zámek v okrese Děčín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…