Předseda ÚOHS jednal v Bruselu s místopředsedkyní Evropské komise Margrethe Vestager

05.12.2021 14:23 | Tisková zpráva

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna jednal minulý týden v rámci pracovní návštěvy Bruselu s místopředsedkyní Evropské komise Margrethe Vestager, v jejíž kompetenci je i oblast hospodářské soutěže.

Předseda ÚOHS jednal v Bruselu s místopředsedkyní Evropské komise Margrethe Vestager
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Tématem rozhovoru byly například informace o průběhu transpozice směrnice o posílení pravomocí soutěžních úřadů, tzv. směrnice ECN+, která není v České republice dosud dokončena, neboť předložená novelizace zákona o ochraně hospodářské soutěže se nedostala na program jednání minulé Poslanecké sněmovny. Úřad tedy v současné době připravuje nový legislativní návrh.

Předseda Mlsna dále seznámil komisařku s úspěchy ÚOHS v oblasti boje s kartelovými dohodami typu bid rigging, tedy dohodami mezi uchazeči o veřejné zakázky. Úřad zde využívá výhody, kterou mu poskytuje skutečnost, že má ve své působnosti také dozor nad veřejným zadáváním a může tedy lépe získávat informace.

Obsáhle se hovořilo taktéž o několika opatřeních a programech veřejné podpory, které Česká republika prostřednictvím ÚOHS notifikovala Evropské komisi ke schválení. Všechny veřejné podpory musí projít posouzením Komise a získat její souhlasné rozhodnutí, aby mohly být v členských státech Evropské unie poskytnuty. V současné době tak Evropská komise rozhoduje například o podpoře pro tzv. kurzarbeit, dále pro poskytovatele poštovních služeb či pro elektroenergetiku.

V neposlední řadě předseda Úřadu informoval paní Vestager o přípravách na předsednictví České republiky v Radě Evropské unie, k němuž dojde ve druhé polovině roku 2022. V oblasti hospodářské soutěže budou v rámci předsednictví podle současných předpokladů projednávány například agendy regulace digitálních trhů, subvencí ze třetích zemí narušujících jednotný trh a kolektivního vyjednávání samostatně výdělečně činných osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…