Předseda vlády navštívil české vojáky v Afghánistánu

25.04.2016 16:19

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka navštívil ve dnech 24. – 25. dubna 2016 Afghánskou islámskou republiku. Kromě setkání s českými vojáky působícími v Afghánistánu v rámci mise NATO Resolute Support se setkal s prezidentem Afghánistánu Ašrafem Ghaním a dalšími vládními představiteli.

Předseda vlády navštívil české vojáky v Afghánistánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předseda vlády navštívil české vojáky působící na Kábulském mezinárodním letišti a na základně Bagrám a poděkoval jim za jejich službu ve složitých podmínkách a zvládání náročných úkolů. Sešel se také se zástupcem velitele mise Resolute Support generálporučíkem Sandy Storriou a velitelem základny Bagrám generálmajorem Jeffreyem L. Bannisterem.

V diskusi s českými vojáky na obou základnách premiér vyzdvihl význam působení vojáků v rámci mise NATO pro stabilizaci Afghánistánu i pro plnění závazků vyplývajících z členství ČR v Severoatlantické alianci.

„Stabilní a prosperující Afghánistán, schopný postarat se co nejdříve o svou vlastní bezpečnost, je i bezpečnostním zájmem ČR. Svou prací děláte nejen čest a dobré jméno naší zemi v zahraničí, ale také Armádě České republiky u nás doma,“ řekl vojákům premiér Sobotka.

V současné době v misi Resolute Support působí 243 vojáků Armády ČR. Strážní rota na letecké základně Bagrám se podílí na zajišťování bezpečnosti základny. Na Mezinárodním letišti v Kábulu je umístěn Letecký poradní tým, který provádí výcvik afghánských pilotů vrtulníků a pozemního personálu. Dále zde působí Polní chirurgický tým, velitelství mise a Národní podpůrný prvek, který poskytuje logistickou a administrativní podporu všem českým jednotkám v Afghánistánu. Návštěva premiéra Sobotky v Afghánistánu se uskutečňuje týden poté, co vláda ČR schválila mandát pro působení Armády ČR v zahraničních misích pro léta 2017 a 2018. Mandát musí ještě schválit Parlament ČR.

Během své návštěvy Afghánistánu se předseda vlády setkal s afghánskými vládními představiteli. Na jednání s prezidentem Afghánistánu Ašrafem Ghaním a šéfem afghánské exekutivy Abdulláhem Abdulláhem premiér Sobotka zdůraznil, že ČR je jako součást mezinárodního společenství připravena pomáhat Afghánistánu v současné složité bezpečnostní a ekonomické situaci. Zároveň upozornil, že Afghánistán musí dosáhnout pokroku v oblasti vnitřních reforem, tak aby země byla připravena dále přebírat odpovědnost za svou budoucnost a zajistit svým obyvatelům životní perspektivu.

S afghánskými představiteli hovořil premiér Sobotka dále o podpoře navazování kontaktů v oblasti hospodářské spolupráce, ale také o problematice migrace. Předseda vlády položil důraz na potřebu uzavření readmisní dohody mezi EU a Afghánistánem, tak aby mohlo docházet k navracení Afghánců, kteří nezískají v EU azyl. 

„Zemi opouští každý rok desítky tisíc převážně mladých lidí, které ovšem bude Afghánistán potřebovat pro svou budoucí obnovu a rozvoj. Tato emigrační vlna podlamuje dlouhodobé úsilí afghánské vlády i mezinárodního společenství o rekonstrukci země. Česká republika se proto chce v rozvojové spolupráci zaměřovat na oblasti, kde je možné zlepšením životních podmínek v Afghánistánu přispět ke zmírňování migračních tlaků,“ uvedl premiér Sobotka.

V rámci Zahraniční rozvojové spolupráce ČR patří Afghánistán v současné době mezi pět prioritních zemí s programem spolupráce. České rozvojové projekty v Afghánistánu se zaměřují zejména na rozvoj zemědělství, podporu vzdělávání, posilování afghánské státní správy či práva žen.

Premiér rovněž poděkoval zástupcům české diplomacie a také pracovníkům české ambasády v Kábulu za jejich působení v zemi a jejich roli při rozvoji česko-afghánských vztahů, zejména v oblasti ekonomické a politické spolupráce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…