Předsedkyně AV ČR přednáší v Jeruzalémě o rostlinné genetice

19.03.2019 10:30

Delegace z Akademie věd ČR jedná v Izraeli o spolupráci v oblasti rostlinné genetiky. Je hostem dvoudenního odborného workshopu nazvaného Plant Genomics v Jeruzalémě. Vystoupí na něm řada prominentních vědců.

Předsedkyně AV ČR přednáší v Jeruzalémě o rostlinné genetice
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Na workshopu se podílejí například představitelé z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, Weizmannova výzkumného institutu i Univerzity v Tel Avivu. Hlavním organizátorem je Izraelská akademie přírodních a společenských věd, která byla založena počátkem 60. let a s kterou AV ČR uzavřela v roce 2017 smlouvu o spolupráci za přítomnosti izraelského velvyslance J. E. Daniela Merona.

Důležitý hormon auxin

První přednášku zde v pondělí měla předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová o svém výzkumu fytohormonu auxinu, kterému se věnuje již řadu let. Zkoumá zejména metabolismus a molekulární mechanismy jeho působení a transportu v rostlinných buňkách.

Rostlinný biolog Jaroslav Doležel vedl pondělní odpolední panel a v úterý se ve svém vystoupení zaměří na metodu průtokové cytometrie, která sehrála důležitou roli při rozluštění genomu pšenice. Jaroslav Doležel za to loni obdržel prestižní ocenění Česká hlava. V Izraeli bude také hovořit o vývoji odolnějších a výnosnějších plodin, které mohou pomoci nasytit čím dál početnější lidskou populaci.

Mezi dalšími českými účastníky je i členka Akademické rady Hana Sychrová z Fyziologického ústavu AV ČR, která se zabývá studiem struktury a fyziologických úloh buněčných transportních systémů, Helena Štorchová z Ústavu experimentální botaniky nebo Jiří Macas z Biologického centra.

Workshop je první akcí ze společných vědeckých konferencí, další se pak plánuje na jaro 2021 v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…