Předsedkyně ÚOOÚ zahájila konferenci k GDPR

10.03.2017 10:23

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) rozšiřuje zásady zpracování osobních údajů. Ať jde o zákonnost, korektnost a transparentnost, ale například i minimalizaci údajů, omezení doby uchovávání či odpovědnost. Těmito slovy zahájila předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů konferenci GDPR 360°, která se uskutečnila 9. března v Praze.

Předsedkyně ÚOOÚ zahájila konferenci k GDPR
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ
reklama

Z úst předsedkyně ÚOOÚ dále zaznělo, že obecné nařízení zvyšuje standard ochrany osobních údajů, upřesňuje a podrobně upravuje práva těch, kteří osobní údaje poskytují. Současně sjednocuje nezávislý dozor prostřednictvím Evropského sboru a zavádí sankce s odrazujícím účinkem.

„GDPR znamená nový přístup pro ochranu údajů v 21. století, jak pro spotřebitele, tak pro firmy. Jestliže chtějí firmy používat více osobních údajů, musí být schopny prokázat, že jsou tyto údaje schopny chránit,“ prohlásila Ivana Janů.

Výhodou Česka je pak podle předsedkyně ÚOOÚ dostatečně silný platný zákon o ochraně osobních údajů, obsahující i ukládání pokut. Řada věcí související s GDPR proto nebude v českém prostředí novinkou.

Ivana Janů rovněž potvrdila, že se ÚOOÚ bude snažit vycházet ze své dosavadní činnosti, kdy dává přednost nápravným opatřením. Zároveň ale upozornila, že veškerá činnost Úřadu v této oblasti může být korigována na evropské úrovni.

„Společně s vámi doufám, že GDPR představuje nový začátek v digitální éře, kdy jednotlivec a obecně veřejnost, musí znovu získat kontrolu nad daty, která se v digitálním světě čím dále více užívají jako platidlo,“ uzavřela předsedkyně ÚOOÚ.

Odborná konference GDPR 360° byla určena pro zástupce státní správy, podnikové právníky, odborníky na ochranu dat či majitele a jednatele společností. GDPR, obecné nařízení o ochraně osobních údajů, začne platit od května 2018.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

reklama
autor: Tisková zpráva
reklama


Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů: Zemřel předseda SVOL František Kučera

22:11 Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů: Zemřel předseda SVOL František Kučera

SVOL s hlubokým zármutkem oznamuje, že Ing. František Kučera 16. října 2020 náhle zemřel. Ztratili j…