Premiér Sobotka navštíví Slovinskou republiku

07.04.2015 18:15

Předseda vlády Bohuslav Sobotka v rámci své další pracovní cesty navštíví 13. a 14. dubna 2015 Slovinskou republiku, kde se setká s jejím premiérem Mirem Cerarem. Předseda vlády Bohuslav Sobotka se s premiérem Cerarem setkal již v říjnu 2014 na okraj zasedání Evropské rady, krátce po jmenování současné slovinské vlády.

Premiér Sobotka navštíví Slovinskou republiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Hlavními   tématy  dvoudenní  oficiální  návštěvy  budou  vzájemný  obchod, investice  a prohlubování regionální spolupráce. Součástí delegace předsedy vlády bude rovněž početná podnikatelská delegace.

Se  svým slovinským protějškem, předsedou vlády Mirem Cerarem, bude premiér Sobotka   jednat   především  o  aktuálních  evropských  otázkách,  rozvoji hospodářské spolupráce a přípravě předsednictví ČR ve Visegrádské skupině.

Předsedové   vlád   České   republiky  a  Slovinska  společně  vystoupí  na podnikatelském  fóru,  v  rámci  kterého se setkají představitelé českých a slovinských  firem.  Česká republika a Slovinsko jsou významnými obchodními partnery. Premiéra Sobotku tak bude během návštěvy doprovázet podnikatelské mise  Svazu průmyslu  a  dopravy. Delegaci tvoří zástupci firem ze sektoru stavebnictví,  dopravní  infrastruktury,  dodávek vybavení interiérů a také firemního  poradenství.  Předseda  vlády  se během návštěvy setká s vedením firmy  Vipap. Slovinská papírna Vipap vyrábí zejména novinový papír a papír pro tiskařské účely a je ve vlastnictví České republiky.

Mezi  oběma  zeměmi  existují  také  významné  historické a kulturní vazby. (Důležitou  postavou,  která  českou  a  slovinskou  kulturu  propojuje, je osobnost  slovinského  architekta  Josipa  Plečnika,  jehož  řada staveb se nachází  v Praze a dalších regionech ČR. Společná péče o jeho odkaz patří k důležitým  aspektům kulturní  spolupráce obou zemí.) Významnou historickou stopu  v  česko-slovinských  vztazích zanechali také čeští vojáci, kteří ve Slovinsku  padli  během  první  světové  války.  Premiér  Sobotka během své návštěvy  otevře výstavu dobových fotografií českých vojáků dokumentujících frontový život.

Poslední  návštěva  předsedy  vlády  ČR  ve Slovinsku se uskutečnila v roce 2008.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…