Premiér Sobotka navštívil Národní galerii, s jejím ředitelem projednával nové projekty i rekonstrukci Veletržního paláce

08.09.2017 8:07

Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil ve čtvrtek 7. září 2017 Národní galerii v Praze. V doprovodu generálního ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a zástupců Ministerstva kultury si prohlédl některé expozice a seznámil se s výsledky rekonstrukce Anežského kláštera. S vedením Národní galerie projednal rovněž přípravu rekonstrukce Veletržního paláce a seznámil se s plánem hlavních výstavních a rozvojových projektů na příští rok.

Premiér Sobotka navštívil Národní galerii, s jejím ředitelem projednával nové projekty i rekonstrukci Veletržního paláce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Národní galerie se v uplynulých třech letech podílela na velkých výstavách, které připomínaly významné momenty české minulosti. V roce 2015 připomínala 600 let od smrti mistra Jana Husa, v roce 2016 pak zaznamenala velký úspěch mezi domácími i zahraničními návštěvníky s výstavou o Karlu IV. u příležitosti 700. výročí jeho narození. Ta se stala nejnavštěvovanější výstavou roku.

„Jsem rád, že naše vláda přispěla k těmto úspěchům, protože jsme systematicky navyšovali rozpočet Národní galerie. Mezi lety 2014 a 2017 vzrostl o 80 milionů korun, tedy asi o 36 %. Zajistili jsme také prostředky na některé významné rekonstrukce. Úspěšně byla zahájena revitalizace Anežského kláštera v Praze, jedné z nejvýznamnějších středověkých památek v České republice, kde Národní galerie vystavuje právě středověké umění. V letošním roce je na opravy střech kostelů v Anežském klášteře vyčleněno 7,4 milionu korun,“ konstatoval premiér Sobotka.

Na jednání s vedením Národní galerie se premiér Bohuslav Sobotka seznámil s projekty, které galerie chystá na příští rok. Jde především o výstavu k padesátému výročí Pražského jara, která se otevře příští rok na podzim a potrvá až do roku 2019. Vláda v květnu rozhodla, že tuto výstavu, jež mapuje důležité období ve vývoji samostatného poválečného Československa, podpoří v rámci celkového konceptu oslav částkou 26 milionů korun.

Národní galerie také plánuje rozsáhlou rekonstrukci Veletržního paláce.

„Cílem je získat touto rekonstrukcí v Praze skutečně moderní prostor pro vystavování českého i světového umění. Praha je velmi oblíbenou evropskou destinací a myslím, že by jí prospělo, kdyby sem častěji jezdili turisté se zájmem o umění a kulturu,“ uvedl Bohuslav Sobotka.

Premiér Bohuslav Sobotka během jednání v Národní galerii také připomněl, že se jeho vláda systematicky snaží zlepšit i pracovní podmínky zaměstnanců v kultuře. Během svého mandátu čtyřikrát zvýšila platy ve veřejném sektoru, naposledy k 1. červenci 2017 se platové tarify zaměstnanců v kultuře zvýšily o 9,4 procenta. Další zvyšování platů ve veřejném sektoru, a to o 10 procent, plánuje od listopadu.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…