Premiér Sobotka stvrdil podpisem úspěšný proces schválení českých operačních programů

11.06.2015 20:15

Předseda vlády Bohuslav Sobotka uzavřel ve čtvrtek 11. června 2015 v Bruselu proces úspěšného schválení všech českých operačních programů.

Premiér Sobotka stvrdil podpisem úspěšný proces schválení českých operačních programů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Po jednání s eurokomisařkou pro regionální politiku Corinou Cretu připojili oba své podpisy pod pamětní listinu. Slavnostní ceremonie se zúčastnili také ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Čerpání evropských fondů je hlavní prioritou vlády. Premiér Sobotka se jejímu vyjednávání s Evropskou komisí věnuje pravidelně jak na okraj setkání Evropské rady, tak v rámci bilaterálních jednání s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem a dalšími členy jeho týmu.

Schválení operačních programů znamená pro Českou republiku možnost získat v novém programovém období 2014–2020 zhruba 644 miliard korun.

„Nyní potřebujeme, aby u všech těchto operačních programů začaly rychle běžet výzvy, aby programy byly dostatečně zpropagovány, abychom dobře komunikovali se zájemci i s příjemci a abychom dodrželi to, že tu bude jednotné a stabilní prostředí tak, aby se čerpání v letošním roce skutečně rozběhlo,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Ve vyhlašování výzev by měly během června pokračovat Ministerstvo práce a sociálních věcí (OP Zaměstnanost) a Ministerstvo životního prostředí (OP Životní prostředí). Zbývající programy pak čeká spuštění během léta.

Vedle čerpání peněz z nového programového období zůstává úkolem pro Ministerstvo pro místní rozvoj dočerpat co nejvíce prostředků z minulého období 2007–2013. V této věci již česká vláda aktivně komunikuje s Evropskou komisí, a to především o zjednodušení pravidel pro fázování projektů. To by v případě velkých a časově náročných projektů například z oblasti infrastruktury umožnilo jejich rozdělení tak, aby zbývající části byly proplaceny v současném programovém období.

Schválené české operační programy a jejich alokace v Kč (při kurzové hodnotě 27 Kč/EUR)


Doprava


126,9 miliard


Integrovaný regionální operační program


124,2 miliard


Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost



116,1 miliard


Výzkum, vývoj a vzdělávání


75,6 miliard

 


Životní prostředí




70,2 miliard


Program rozvoje venkova


62,1 miliard


Zaměstnanost


56,7 miliard


Technická pomoc


5,9 miliard


Operační program Praha


5,4 miliard


Rybářství


0,8 miliardy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…