Premiér jednal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a šéfem Evropské komise Jean-Claude Junckerem

18.03.2015 20:44

Předseda vlády Bohuslav Sobotka zahájil ve středu 18. března v Bruselu sérii bilančních schůzek s lídry EU. Dnes se premiér sešel se stálým předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a následně s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem.

Premiér jednal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a šéfem Evropské komise Jean-Claude Junckerem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Hlavními  tématy  jednání  s  předsedou  Evropské  rady Donaldem Tuskem byl aktuální  program  březnové  Evropské  rady,  a to především česká pozice k návrhu  energetické unie. Premiér Sobotka podpořil projekt energetické unie a  zároveň  pogratuloval  Donaldu  Tuskovi  k  úspěchu a prosazování tohoto
původně  polského návrhu. Dalším bodem jednání bylo zhodnocení spolupráce v rámci  Visegrádské  skupiny.  Premiér  informoval  stálého předsedu Tuska o přípravě  na  předsednictví,  které  ve  Visegrádské skupině převezme Česká republika  v  červenci  tohoto  roku.  Předseda  vlády  také ocenil věcný a vyvážený přístup Donalda Tuska k přípravě Evropských rad a dobře připravené a stručné závěry summitů.

Premiér   se   následně  sešel  s  předsedou  Evropské  komise  Jean-Claude Junckerem.  Diskuse  se věnovala čerpání prostředků z EU fondů v návaznosti na  úspěšně  dokončené  vyjednávání  o  služebním  zákonu.  Premiér Sobotka předsedovi  Evropské  komise  poděkoval  za  intenzivní  pomoc  Komise  při dokončování předpisu, který výrazně pomůže zkvalitnit českou státní správu. Zároveň premiér předsedu Junckera informoval o tom, že včasný start čerpání EU  fondů  je  prioritou české vlády, která chce nyní aktivně postupovat ve vyhlašování  prvních výzev. Předseda Juncker potvrdil, že i Evropská komise udělá  vše  proto,  aby  Česká  republika  mohla začít čerpat prostředky co nejdříve. Jean-Claude Juncker se zajímal o nadcházející české předsednictví Visegrádské  skupině  a  jeho  priority.  Vyjádřil  osobní  podporu a zájem spolupracovat s formátem V4 i nadále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…