Přes 40 milionů loni ušetřil ČEZ ESCO moravskoslezským nemocnicím a školám

03.05.2020 9:01

Snížení nákladů na spotřebu elektřiny, tepla, plynu a vody o 42 mil. korun – to je loňský přínos všech energeticky úsporných projektů se zárukou (EPC), které v Moravskoslezském kraji poskytuje společnost ENESA z ČEZ ESCO. Většina projektů v regionu se týká nemocnic nebo středních škol provozovaných krajem a také školek i základních škol ve vlastnictví města Český Těšín.

Přes 40 milionů loni ušetřil ČEZ ESCO moravskoslezským nemocnicím a školám
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Projekty energetických úspor jsou ideální například pro nemocnice, které mají velkou spotřebu všech druhů energií po celý rok,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák a upřesňuje, že do projektu jsou zahrnuté i dvě krajské nemocnice v Třinci a Havířově. V obou se uspořilo například zrušením centrální výroby páry, nahrazenou místními teplárnami, osazením radiátorů termostatickými ventily nebo výměnou starých svítidel za moderní a zároveň úsporné osvětlení.

„Dřívější investice v nemocnicích, které teď generují úspory, nám významně pomáhají při stabilizaci krajského zdravotnictví, zvláště v dnešní době, kdy náklady rostou v souvislosti s opatřeními kolem viru COVID-19 raketovým tempem. Úspory se budou v příštích letech hodit také v krajských školách, které se do projektu zapojily, protože i tam teď budeme každou korunu obracet dvakrát,“ říká náměstek moravskoslezského hejtmana pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania.

Kromě nemocnic kraj investoval také do úspor na školách, ve kterých ENESA mimo jiné zmodernizovala vytápění a naistalovala systém individuálního nastavení teplot v jednotlivých místnostech, který patří v těchto typech objektů k nejefektivnějším úsporným opatřením.

V Českém Těšíně se radní rozhodli zapojit do projektu celkem 20 objektů – hlavně mateřské a základní školy, ale i tělocvičny, školní bazén nebo budovu městského úřadu. Vše začalo v roce 2015 investicí ve výši 28,4 milionu korun, díky níž město každoročně ušetří kolem čtyř milionů. Šlo například o náhradu radiátorových kohoutů termostatickými ventily, instalaci účinných LED svítidel místo energeticky náročných žárovek nebo zavedení úsporných opatření na toaletách. Na sedmi místech se modernizovaly kotelny, došlo i na zateplení stropů nejvyšších podlaží. Velké úpravy proběhly také v učebně plavání.

„Počáteční nedůvěru postupně vystřídala spokojenost. Veškeré riziko na sebe přebírá poskytovatel, takže pokud se vyskytne nějaký problém, víme, že se máme na koho obrátit,“ vysvětluje starostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková.

Energetické služby se zárukou (EPC - ZDE) zákazníkovi přímo garantují ve smlouvě, že dodavatel řešení těchto úspor dosáhne, jinak musí rozdílovou částku dodavatel sám doplatit. Výše úspor je prokazatelné díky komplexnímu systému měření dat a energetickému managementu. Další výhodou je, že zákazník nemusí ze svého investovat do úsporných technologií ani korunu, protože všechna investiční opatření jsou hrazena ze samotných úspor generovaných projektem. Loňský rok znamenal přinesl pro EPC trh také jednu výraznou změnu.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…