Přes šedesát obcí získalo nově právo používat své vlajky nebo znaky

26.06.2018 17:25

Dekrety o udělení obecního symbolu - znaku nebo vlajky - předal v pondělí 25. června 2018 starostkám a starostům více než šedesáti obcí, městysů a měst České republiky ve Sněmovně její předseda Radek Vondráček.

Přes šedesát obcí získalo nově právo používat své vlajky nebo znaky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Parlament ČR Poslanecká sněmovna

Právo užívat obecní symboly uděluje předseda Poslanecké sněmovny podle § 34a zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a v souladu s § 29 odst. 3) zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů, na základě doporučení sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček při slavnostním aktu, který se vlastně během jednoho dne uskutečnil dvakrát - vzhledem k tomu, že starostky a starostové byli rozděleni do dvou skupin - mimo jiné zdůraznil úlohu obecních samospráv v ústavním systému ČR a dále řekl:

"Podporuji zájem o historii, objevování příběhů pozapomenutých rodáků a také zájem o obecní a městskou symboliku, která sahá v našich zemích až do 13. století.  Vytvořit znak či vlajku je náročná, odpovědná, ale i fascinující práce, která vyžaduje hlubokou znalost celé řady oborů – od velké historie našich národů ve střední Evropě, přes politické vědy až po dějiny umění. Při tvorbě se zkoumají historické doklady, pečeti, malovaná privilegia šlechtických rodů, které byly nějak spojeny s dějinami obce. Velmi důležitá je i fantazie, která směřuje ke konečnému originálnímu provedení. Je to krásná práce, která podobně jako politika, nemá jediné správné řešení."

Žádosti o udělení obecních symbolů projednává podvýbor pro heraldiku a vexilologii, který je zřízen v rámci výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, jehož předseda Václav Klaus se části slavnostního aktu rovněž zúčastnil. Tento podvýbor ustavuje expertní skupinu, která je jeho poradním orgánem a je složena z odborníků v oboru heraldiky (nauka o znacích) a vexilologie (nauka o vlajkách).

Evidence žádostí o udělení obecních symbolů je v databázi REKOS (Registr komunálních symbolů) na sněmovních internetových stránkách, a zároveň jsou v ní shromážděny informace o obecních symbolech České republiky.

Seznam obcí, městysů a měst, jejichž zástupcům byl udělen dekret o právu užívat obecní symboly najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…