Přes šest milionů z rozpočtu Pardubického kraje pomůže MASkám s provozem i úpravou veřejných prostranství

28.04.2018 18:00

Na letohradské radnici se ve čtvrtek odpoledne uskutečnilo zasedání valné hromady Místní akční skupiny Orlicko, které se zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Přes šest milionů z rozpočtu Pardubického kraje pomůže MASkám s provozem i úpravou veřejných prostranství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Takzvané MASky jsou důležité pro starosty obcí, zemědělce nebo podnikatele při získávání finanční podpory z různých zdrojů. Pardubický kraj s MASkami dlouhodobě spolupracuje a pro letošní rok vyčlenil v rámci Programu obnovy venkova částku 400 tisíc pro každou z nich. Celkově se jedná o více jak pět milionů korun.

„V letošním roce se nám znovu podařilo navýšit finanční prostředky v rámci Programu obnovy venkova, kde bylo celkově podpořeno 375 žádostí v rekordní částce 63,3 milionu korun. Co je pro Místní akční skupiny důležité, tak je to nově vypsaný dotační titul, který zástupci MASek využili bezezbytku. Konkrétně jsme v rámci tohoto podtitulu rozdělili přes pět milionů korun dvanácti MASkám, přičemž každá z nich získala částku 400 tisíc korun. MAS Orlicko uspělo s projektem na podporu obnovy veřejných prostranství nejmenších obcí ne svém území,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že v letošním roce kraj naposledy podpořil místní akční skupiny částkou 100 tisíc korun na provoz. Celkově se na celý region jednalo o částku 1,154 milionu korun. „Finance z krajské dotace v rámci POV jsou využity na aktivity, které nelze v tomto programovém období hradit z jiných zdrojů přes národní Program rozvoje venkova. Jedná se například o úpravy veřejných prostranství, propagační tiskoviny a celou řadu dalších, na které se v minulosti mohlo čerpat ze všech regionálních operačních programů,“ doplnil hejtman Netolický.

Krajský Program obnovy venkova

Program obnovy venkova (POV) je zaměřen na trvalý rozvoj obcí, měst, svazků obcí a místních akčních skupin (MAS). Dotace z POV jsou určeny na financování běžného a investičního rozvoje, například na výstavbu, opravu, obnovu a údržbu venkovské zástavby, občanské vybavenosti, místních komunikací, chodníků, parkovišť, odstavných ploch, cyklistických a pěších stezek, veřejného osvětlení a rozhlasu nebo úpravu veřejné zeleně. Týkají se také zřízení sběrného místa nebo dvora, integrovaných projektů venkovských mikroregionů a podpory provozních nákladů pro MAS.

Co se ukrývá pod zkratkou MAS?

Místní akční skupiny jsou společenstvím občanů, neziskových organizací, soukromé podnikatelské sféry a veřejné správy (obcí či svazků obcí), které spolupracuje na rozvoji venkova, zemědělství a získávání finanční podpory z EU a z národních programů, pro svůj region, metodou LEADER. Základním cílem MAS je zlepšování kvality života a životního prostředí ve venkovských oblastech. Jedním z důležitých nástrojů je aktivní získávání a rozdělování dotačních prostředků.

Metoda LEADER

Dalším z pojmů, který je spojen s fungováním Místních akčních skupin, je metoda LEADER. Ta je založena na principu zdola-nahoru. Veškeré náměty a projekty musí vycházet z myšlenek a podnětů místních venkovských subjektů a občanů, tedy zdola, nikoliv direktivně řízeny krajskou, státní nebo evropskou mocí.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…