Prezident HK ČR: Korea si nás zvolila

26.02.2015 20:36

Početná delegace organizovaná HK ČR a složená z podnikatelů a zástupců akademické sféry, výzkumu a vývoje se v první části programu mise, která odstartovala v hlavním korejském městě Soulu, zúčastnila Česko-korejského podnikatelského fóra.

Prezident HK ČR: Korea si nás zvolila
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

„Během návštěvy Korejské republiky se potvrdilo, že si nás Korea zvolila,“ říká prezident Hospodářské komory České republiky (HK ČR) Vladimír Dlouhý, který vede téměř sedmdesátičlennou podnikatelskou delegaci doprovázející v těchto dnech předsedu vlády ČR Bohuslava Sobotku v průběhu jeho oficiální návštěvy Korejské republiky. „Česká řemeslná tradice, kvalifikovaná pracovní sila, makroekonomická a sociální stabilita a technologické bohatství, které můžeme nabídnout, přispěly k tomu, že si jako destinaci svých investic a obchodu Korejci zvolili nás jako východisko do regionu střední a východní Evropy,“ dodává z Koreje Dlouhý.

Početná delegace organizovaná HK ČR a složená z podnikatelů a zástupců akademické sféry, výzkumu a vývoje se v první části programu mise, která odstartovala v hlavním korejském městě Soulu, zúčastnila Česko-korejského podnikatelského fóra. Podnikatelské setkání zahájil předseda vlády ČR a prezident HK ČR, který ve svém vystoupení připomněl roli Korejské republiky jako významného investora v České republice a obchodního partnera s obrovským potenciálem. Po úvodní části následovaly paralelní panely věnované podnikatelské spolupráci, investicím a oblasti výzkumu a vývoje. Následně se čeští účastníci setkali se svými korejskými protějšky.

Mezi další body programu prezidenta HK ČR Vladimíra Dlouhého se zařadilo setkání s prezidentem Korejské obchodní a průmyslové komory Yongmaanem Parkem. Místní komora je hlavním partnerem HK ČR, se kterým v loňském roce podepsala novou dohodu o spolupráci. Obě zúčastněné strany se v průběhu setkání shodly na tom, že hodlají nadále pokračovat v organizaci kontaktních akcí pro podnikatele z obou zemí. Za přítomnosti náměstka ministra průmyslu a obchodu ČR Vladimíra Bärtla se Vladimír Dlouhý dále setkal s prezidentem Korejské asociace importérů KOIMA Tae-yong Shinnem - dalším místním partnerem, se kterým má HK ČR podepsané Memorandum o porozumění.

Martin Balazs, obchodní ředitel Český porcelán, a.s. a člen podnikatelské delegace HK ČR říká: „Včera jsme podepsali pětiletou obchodní smlouvu se společnosti Dohkwang Trading, na základě které odebere korejský partner porcelánové zboží v celkové hodnotě minimálně 5 mil. USD. Obsahem dodávek bude z největší části porcelán dekorovaný modrým kobaltem pod glazuru, tedy tradiční zboží, které Český porcelán dodává do celého světa. Je to jednak známý cibulák, ale i nový tvar porcelánu a názvem PRAHA, který jsme nedávno vyvinuli na popud korejského partnera.“ O dalším podpisu s korejským partnerem blíže hovoří Lukáš Mikeska, výkonný ředitel společnosti Silverline Capital: „V Soulu jsme prostřednictvím nově založené dceřiné společnosti Gold of Prague podepsali Memorandum o porozumění s korejskou zónou rozvoje investic FOODPOLIS v provincii Jeolla, dále se zástupci korejského Ministerstva zemědělství, potravin a venkova a zástupci regionu. Předmětem memoranda je dohoda o umístění investice výstavby českého pivovaru v této zóně a podpora zóny FOODPOLIS pro českého investora. Velikost investice dosahuje 150 mi Kč a vytvoří cca 30 pracovních míst.  Pivovar bude plně využívat české technologie a české suroviny. Tato investice a dohoda by nebyla možná bez podpory Hospodářské komory České republiky, spolupráce korejské investiční agentury KOTRA a v neposlední řadě korejské zóny podpory investic do potravinářství – FOODPOLIS. Česká exportní banka, jejíž zástupce se podnikatelské mise také účastní, rovněž zvažuje svou podporu tomuto projektu.“

Mezi účastníky podnikatelské delegace je i Jaromír Řánek, ředitel rozvoje vztahů, Alza.cz, a.s., který říká: „Oceňujeme, že vláda i Hospodářská komora České republiky vedle podpory tradičních průmyslových odvětví začínají podporovat i dynamicky rostoucí sektor digitální ekonomiky. Ten má pro ČR obrovsky potenciál jak v oblasti exportu služeb, tak v tvorbě stovek nových pracovních míst pro absolventy IT a technických oborů. Účast v podnikatelské misi do Koreje nám umožnila setkání s top managementem největších korejských výrobců spotřební elektroniky, získání jejich zájmu o celý středoevropský region a připravení půdy pro zajímavé obchodní projekty.“ Mezinárodní centrum klinického výzkumu Brno - dalšího člena podnikatelské mise - v Koreji reprezentuje jeho ředitel Stokin Gorazd: „V Soulu jsme podepsali memorandum s organizací Korean Brain Research Institute o společném výzkumu v oblasti léčby Alzheimerovy choroby. Spolupráce se týká mj. výměny studentů a sdílení finanční podpory,“ říká.

Delegace se v druhé půlce mise přesunula do 2. největšího města Koreje Busanu. Zde se podnikatelé zúčastnili slavnostní networkingové večeře, na které nechyběl prezident Busanské obchodní a průmyslové komory Cho Sung Je a primátor města Busan Suh Byung Soo. I v Busanu jsou v plánu další podnikatelská setkání s partnery a zástupci centra průmyslu.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…