Prezident NKÚ a předseda Senátu ČR diskutovali o návrhu novely zákona o NKÚ

28.07.2016 8:15

Prezident NKÚ Miloslav Kala se 25. července setkal s předsedou Senátu Milanem Štěchem. Oba představitelé mluvili hlavně o novém návrhu novely zákona o NKÚ, která by umožnila úřadu prověřovat hospodaření obcí a krajů a některých firem se státním majetkovým podílem.

Prezident NKÚ a předseda Senátu ČR diskutovali o návrhu novely zákona o NKÚ
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Návrh novely, který předložil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, zohledňuje připomínky senátorů. Ti možnost rozšířit působnost NKÚ na samosprávy a firmy s majetkovým podílem státu 26. května 2016 zamítli.

Podle nového návrhu by se kontrola NKÚ rozšiřovala na obce postupně rok od roku podle jejich velikosti. Kontrola by se přitom týkala jen obcí s více než deseti tisíci obyvateli. Návrh počítá například také s tím, že NKÚ by mohl prověřovat firmy, ve kterých jsou stát, kraje nebo obce nadpolovičním vlastníkem. „Jsem přesvědčen, že se jedná o kvalitní návrh. Je ale potřeba ho prodiskutovat se starosty a senátory a najít společnou řeč, jinak tento návrh nemá šanci na úspěch,“ řekl Kala.

Podle předsedy Senátu Štěcha nový návrh neřeší požadavek starostů na zjednodušení kontrol samospráv. „Bylo by vhodné, kdyby se předkladatelé zákona a případně i pan premiér setkali se starosty a senátory a všechny důležité otázky s nimi probrali,“ sdělil Štěch. Podle jeho slov ale návrh novely představuje pokrok v otázce rozšíření působnosti NKÚ. „Nejsem si však jistý, že současné znění této novely bude starostům a řadě zákonodárců stačit,“ dodal.

Podstatnou výhradou k rozšíření působnosti NKÚ ze strany zástupců samospráv byla i duplicita kontrol. „K odstranění této duplicity je potřeba dořešit a přijmout zákon o finanční kontrole. NKÚ zveřejňuje vždy na daný rok s dostatečným předstihem plán kontrolní činnosti. Ostatní kontrolní instituce tak mají informace o tom, kam se NKÚ chystá na kontrolu. Tyto informace pak mohou zohlednit při výběru vlastních kontrol. Tím se snažíme v rámci možností duplicitě předcházet,“ vysvětlil na závěr prezident NKÚ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…