Příjem žádostí o kotlíkové dotace je v Moravskoslezském kraji zastaven

22.03.2016 20:08

Krajský úřad Moravskoslezského kraje zastaví od středy 23. března příjem žádostí o dotaci na nový ekologický kotel. Dnes (22. 3.) o tom rozhodli krajští radní. Zároveň pověřili moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka jednat s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem o okamžitém navýšení finančních prostředků na dotační program tak, aby mohli být uspokojeni všichni žadatelé o ekologické topení.

Příjem žádostí o kotlíkové dotace je v Moravskoslezském kraji zastaven
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský krajský úřad k 20. březnu 2016 registroval 4573 žádostí o „kotlíkovou dotaci“, v nichž občané celkově požadují 598 milionů korun. Je to o 842 žádostí a 108 milionů korun více, než kolik bylo Moravskoslezským krajem vyhlášeno v rámci první výzvy dotačního programu, v němž může kraj ve třech dvouletých grantových schématech do roku 2020 získat celkově 1, 5 miliardy korun z evropských fondů.

„Máme připraveny dvě varianty, jak situaci řešit. Ministru Brabcovi je znovu předložím ve středu 23. března, věřím, že i ministerstvo udělá vše pro to, aby byli uspokojeni všichni zájemci o příspěvek na ekologický kotel a nemuseli čekat na vypsání další výzvy,“ řekl hejtman Miroslav Novák.

Upřesnil, že znovu požádá ministra životního prostředí o navýšení současného dotačního programu a zároveň prvního grantového schématu o 250 milionů korun.

Tato částka by byla použita z celkové sumy 1, 5 miliardy určené pro Moravskoslezský kraj do roku 2020. „O čtvrtmiliardové navýšení alokace jsem ministra písemně žádal už dvakrát. Na první zamítavé stanovisko ministerstva, podle kterého nelze další finanční prostředky poskytnout dříve, než budou vyhodnoceny výsledky první výzvy a po projednání s Evropskou komisí, jsme reagovali nesouhlasně. Jsme přesvědčeni o tom, že tyto kroky nutné nejsou, v žádném programovém dokumentu ani v jiných usneseních jsme nenašli specifikaci přidělování finančních prostředků na jednotlivé výzvy,“ uvedl hejtman Miroslav Novák. Míní, že nutit občany znovu podávat žádost o dotaci a popřípadě znovu stát frontu před krajským úřadem, je zbytečné a nedůstojné. „Takový přístup snižuje důvěru občanů ve schopnost veřejné správy dostát svým proklamovaným závazkům. A zůstává pak jen pachuť z vysvětlování, kdo za to vlastně může,“ podotkl hejtman.

Pokud Ministerstvo životního prostředí žádosti vedení Moravskoslezského kraje vyhoví a 250 milionů korun na kotlíky „pošle“, uspokojí kraj z těchto peněz 842 žádostí za 108 milionů korun nad rámec původní alokace (490 mil. Kč). Zbytek finančních prostředků - 142 milionů korun kraj využije na okamžité vyhlášení 2. výzvy v rámci 1. grantového schématu.

Pro případ, že by státní orgány alokaci o čtvrt miliardy nenavýšily, je vedení Moravskoslezského kraje připraveno na přechodnou dobu suplovat roli státu a zhruba 108 milionů korun na kotlíky zaplatit ze svého rozpočtu. Potřebuje k tomu ale garanci vlády.

„Jde o variantu, kdy bychom z krajského rozpočtu proplatili 842 žádostí nad rámec původní alokace a po schválení 2. grantového schématu by si kraj tyto prostředky refundoval zpět. K tomu je ale nutná garance vlády, Ministerstva životního prostředí. To mimochodem v minulosti spolu se Statním fondem životního prostředí konstatovalo, že i pro 2. grantové schéma bude platit zpětná uznatelnost nákladů k 15. 7. 2015. Jestliže tato podmínka platí pro dílčí projekty fyzických osob, logicky předpokládáme, že by stejný princip měl platit i pro Moravskoslezský kraj a že by alespoň s udělením garance neměl být problém,“ prohlásil hejtman Miroslav Novák.  

Kotlíkové dotace v MSK dle typu kotle - všechny žádosti (4.573), 20. 3. 2015
TYP KOTEL POČET POŽADOVANÁ DOTACE (v Kč)
A – kotel výhradně na uhlí 554 69 922 114,90  
B – kombinovaný kotel 1968 256 208 042,90  
C – plynový kondenzační kotel 802 101 478 858,00  
D – kotel výhradně na biomasu 569 78 745 609,30  
E – tepelné čerpadlo 680 94 231 297,15  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …