Přístupnost webových stránek pro zvlášť zranitelné spotřebitele bude posílena

06.12.2016 13:03

Sdružení českých spotřebitelů (SČS) se dlouhodobě věnuje tématům spojených s ochranou zájmů zranitelných spotřebitelů, kterými jsou na jedné straně děti, na druhé senioři a osoby se zdravotně postižením.

Přístupnost webových stránek pro zvlášť zranitelné spotřebitele bude posílena
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

V této souvislosti se pod organizací SČS letos v květnu konala národní konference, zaměřená na zviditelnění technické normalizace a její úlohy pro tuto specifickou skupinu spotřebitelů a uživatelů výrobků a služeb – více Zde. V této souvislosti SČS vydalo vícero publikací, např. Zranitelný spotřebitel – kdo to je, jak ho chránit? – Zde, Přístupnost výrobků a služeb pro zvlášť zranitelné spotřebitele (obsah a funkce technických norem) – Zde, anebo – ve vztahu k dětem - Pro bezpečnost dětí v automobilech: zádržné systémy – Zde a další.

Jedním z témat, které SČS vnímá je, že dostupnost webových stránek je pro znevýhodněné spotřebitele značně omezená, nicméně klíčová. Uvádí se, že dosud je pro tuto skupinu dostupná méně než jedna třetina veřejných stránek v Evropě. Doporučujeme pozornosti, že SČS připravuje na svých stránkách informace též pro nevidomé a pro neslyšící (překladem do znakové řeči). A právě na tyto hendikepované především se zaměřuje nová směrnice EU.

„SČS velmi vítalo evropskou iniciativu a přípravu nové směrnice EU o přístupnosti webových stránek veřejných subjektů,“ informuje Libor Dupal, ředitel SČS a dodává: „Tuto iniciativu jsme podpořili různými prostředky, např. šířením otevřeného dopisu s apelem na podporu legislativního návrhu Evropské komise a to v jeho širší podobě, neboť se projevily tendence k výraznému omezení působnosti regulace. Logicky považujeme za velký úspěch, že Evropský parlament schválil v říjnu směrnici o dostupnosti veřejných stránek všem spotřebitelům bez ohledu na věk a zdravotní omezení. Pro naši práci je velmi podstatné, že směrnice se bude provádět prostřednictvím technických norem. SČS ve spolupráci s Kabinetem pro standardizaci, o.p.s. považuje zapojení spotřebitelů do normalizace za důležitou prioritu svých aktivit a technické normy za důležitý nástroj zajištění bezpečnosti a kvality výrobků a služeb.“

Bylo to vyčerpávající, vždyť první návrh byl předložen v r. 2012. Směrnice vstoupí v účinnost několik týdnů po oficiálním zveřejnění. Na zavedení směrnice mají členské státy téměř dva roky. Vlastní implementace směrnice bude realizována prostřednictvím harmonizovaných norem, přijímaných evropskými normalizačními organizacemi. V souladu s nimi budou stránky veřejných organizací postupně upravovány.

Sdružení českých spotřebitelů, z.ú. (SČS) si klade za cíl hájit oprávněné zájmy a práva spotřebitelů na vnitřním trhu EU a ČR, přičemž zdůrazňuje preventivní stránku ochrany zájmů spotřebitelů: „Jen poučený spotřebitel se dokáže účinně hájit“. SČS působí v řadě oblastí - pokrývají odbornosti ve vztahu ke kvalitě a bezpečnosti výrobků včetně potravin, technické normalizaci a standardizaci, kvalitě a bezpečnosti služeb včetně služeb finančního trhu aj.

Kabinet pro standardizaci, o.p.s. (KaStan) je nezávislou obecně prospěšnou společností založenou Sdružením českých spotřebitelů. Cílem je zvyšování bezpečnosti a kvality výrobků a služeb vytvářením a podporou funkce nástrojů zajišťujících účinné zapojení spotřebitelů do standardizačních procesů (technická normalizace, certifikace a posuzování shody, akreditace, dozor nad trhem), včetně uplatňování technických předpisů a norem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…