Probační a mediační služba: Dny restorativní justice 2018 - workshopy, konference či divadlo

30.11.2018 14:23

V týdnu od 19. do 26. listopadu 2018 se Probační a mediační služba (PMS) již podruhé připojila k akci Restorative Justice Week (Týden restorativní justice), která se koná pod záštitou Evropského fóra pro restorativní justici. Napříč Českou republikou se tak uskutečnily přednášky, besedy, konference workshopy, a dokonce se hrálo i divadlo.

Probační a mediační služba: Dny restorativní justice 2018 - workshopy, konference či divadlo
Foto: Probační a mediační služba ČR
Popisek: Probační a mediační služba ČR, logo.

Cílem akcí ve více než 20 městech bylo zviditelnit koncept restorativní justice. Ten se snaží o nápravu situace vzniklé spácháním trestného činu. Do centra pozornosti staví pomoc oběti, zapojení komunity, alternativní tresty a výchovnou práci s pachatelem. Akce na mnoha méístech doplnil výstava Výpovědi osob zasažených trestných činem.

„Restorativní směr se velmi věnuje oběti trestného činu. Akcentuje její potřeby, zájmy a celkově se ji snaží do celého procesu více zapojit. Jejím cílem je, aby oběť cítila, že se může k věci vyjádřit, její hlas je slyšen, a je o ni zájem,“ vysvětlil poradce pro oběti trestného činu PMS Tomáš Kellner.

Napříkald v Mostě se 20. listopadu konala v prostorách Vysoké školy finanční a správní konference s názvem Restorativní přístupy v práci s pachateli na svobodě i ve vězení & význam zapojení obětí a komunity do řešení trestné činnosti, které se zúčastnili studenti místních škol, kolegové z nedaleké věznice Bělušice, sociální pracovníci, ale také široká veřejnost. Dopolední program zahájila vedoucí střediska Most, Marie Jarolímová, která představila činnost PMS. Koordinátorka programu Rozvoj restorativní praxe projektu Křehká šance II Tereza Řeháková představila aktivity projektu na Mostecku a zároveň uvedla doprovodnou výstavu „Výpovědí“. Program zakončil svým poutavým vyprávěním o práci na Specializovaném oddělení pro pachatele násilných trestných činů s poruchou osobnosti vychovatel-terapeut Zdeněk Bořil.

V brněnském kině Scala uvítali pracovníci Probační a mediační služby 21. listopadu návštěvníky z řad široké veřejnosti, studenty Masarykovy univerzity, ale také kolegy z justice. Celodenní konference, na níž přednášeli též specialisté z neziskových organizací, z Vězeňské služby, z řad policie či státních zástupců, se věnovala oborným tématům z práce s pachateli, mladistvými pachateli a specifikům práce s oběťmi.

Hned dvě akce se uskutečnily v Opavě. V úterý 20. listopadu se v místním Obecním domě konalo setkání odborné veřejnosti, na kterém se svými příspěvky vystoupili například Petra Masopust Šachová s přednáškou na téma Využití restorativní justice u závažné trestné činnosti či Petr Zahnaš s poutavým povídáním o smírčích křížích jakožto prostředku restorativní justice ve středověku. Zapojení komunity patří mezi jeden z pilířů restorativní justice.

Ve čtvrtek 22. listopadu zase mohli diváci v rámci Setkání Týmů pro mládež zhlédnout divadelní představení, na kterém soudce a státní zástupci z Okresního soudu v Opavě demonstrovali průběh soudního procesu s mladistvými pachateli. Setkání odborníků na práci s mládeží se vedle kolegů z PMS účastnili především zástupci policie, OSPODu, škol a dalších organizací pracujících s dětmi.

A třeba v Krajské vědecké knihovně v Liberci si návštěvníci mohli 22. listopadu nejen zapůjčit knihy, ale také si prohlédnout si výstavu „Výpovědí“, poslechnout si básně od obětí domácího násilí, zhlédnout hraný rozhovor otce telefonujícího z vězení se svou dcerou nebo se zaposlouchat do kytarového recitálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…