Probační a mediační služba: Mediátoři na výcviku mediace

21.07.2019 20:32

V prostorách ředitelství Probační a mediační služby proběhla ve dnech 8. – 10. července 2019 závěrečná část výcviku mediace II pro probační úředníky, kteří se mediacím aktivně věnují. 9 kolegů z různých středisek PMS ocenilo zážitkovou formu, důkladné zpracování témat na konkrétních kauzách pod vedením PhDr. Dany Vrabcové. Výcvik v mediaci probíhá na dvou úrovních.

Probační a mediační služba: Mediátoři na výcviku mediace
Foto: Probační a mediační služba ČR
Popisek: Probační a mediační služba ČR, logo.

„V první fázi výcviku se více zaměřujeme na předání teoretických znalostí, například zásadám a charakteristikám mediace, postavení mediátora – probačního úředníka v českém právním systému, stylům mediace, typům komunikace. Dopodrobna se věnujeme jak příčinám vzniku konfliktu, tak i možnostem řešení konfliktu, roli mediátora v jednotlivých fázích komunikace, a samozřejmě očekáváním a potřebám klientů. Nechybí ani praktický nácvik vedení mediačních kauz“, vysvětluje vedoucí oddělení vzdělávání Mgr. Jaroslava Talandová.

Druhá fáze výcviku přináší účastníkům možnost praktického nácviku různorodých mediačních kauz – trénují postupy vedoucí ke zvnitřnění technik mediace, způsoby rozkrytí potřeb klientů, získávají praktické zkušenosti s využitím jednotlivých komunikačních metod, probírají obtížné situace v jednotlivých fázích mediace apod. To vše s okamžitou zpětnou vazbou lektora. „Možnost zažít mediaci z různých stran v různých rolích pomáhá našim frekventatnům prohloubit si dovednosti, popřípadě si i uvědomit jejich silné či slabé stránky“, dodává Mgr. Talandová.

Výcviky v mediaci budou pokračovat i v následujících měsících. Letos proběhne celkem 6 výcviků pod vedením dalších externistů (JUDr. Radka Medková, Doc. PhDr. Lenka Holá, Ph.D. PhDr. Dana Rabiňáková).
Výcviky v celkovém rozsahu 96 hodin (48 hodin každá úroveň) jsou významnou podporou kolegů – mediátorů na střediscích PMS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …