1. důvod: Pestrá náplň práce
Pokud se rozhodnete pro kariéru sommeliéra, bude náplň vaší práce velice atraktivní a neotřelá. Nebude se totiž týkat pouze ochutnávání a servírování vína. Mezi činnosti, které budete mít na starosti, patří často kompletní péče o vinný sklep dané restaurace. Zároveň se budete věnovat sestavování finančních plánů a přípravě rozpočtu na nákup zásob nápojů. Tento typ povolání je tedy vhodný pro osoby, které nemají rády stereotyp. „Samozřejmostí v pracovní náplni sommeliéra je tvorba vinného lístku restaurace. Sommeliér by však měl také spolupracovat se šéfkuchařem při vytváření jídelního lístku, neboť vhodné skloubení vína a jídla může pokrmům dodat na chuti i hodnotě,“ vysvětluje Marcel Lanžhotský z vinařství Patria Kobylí, které je držitelem prestižního titulu Champion z Valtických vinných trhů. Patria sommeliérům nabízí prohlídku výroby a vinic, stejně jako degustaci vín.
2. důvod: Uplatnění na trhu práce
V současné době není zaměstnávání sommeliéra doménou pouze vysoce luxusních restaurací. Také ostatní podniky již stále častěji oceňují výhody, které jim jako sommeliér můžete nabídnout. Přibývá totiž hostů, kteří při návštěvě restaurace vyžadují kvalifikovanou obsluhu. Těm mimo vhodně zvoleného vína, které dotvoří výslednou chuť pokrmu, zaručujete také odborné znalosti a výklad o konkrétním nápoji. Hostu tak můžete nabídnout spolu s vínem i jeho jedinečný příběh, kterým povýšíte chuťový zážitek. Povolání sommeliéra vás však nemusí omezovat na práci v restauraci. Vaše služby si může objednat také soukromá osoba, svatební salon či firma pro konkrétní akci. V tom případě budete nejčastěji hostům poskytovat degustace s odborným výkladem.
3. důvod: Možnost sebevzdělávání
Pro práci sommeliéra již není nutné trávit několik let v lavici. Současná nabídka odborných kurzů je bohatá a nabízí zakončení v podobě platného a uznávaného certifikátu. Ten je v tomto oboru pokládán za nejprestižnější metu v České republice. Vaše sebevzdělávání však tímto končit nemusí. Pokud se chcete stát opravdu dobrým sommeliérem, měli byste pravidelně sledovat nové trendy ve vinařství. Dále můžete navštěvovat degustace, košty, veletrhy a výstavy vín. Své znalosti pak můžete rozšiřovat a rozvíjet na specializovaných seminářích. Jako sommeliérům se vám také nabízí možnost zúčastnit se pravidelných soutěží v tomto oboru.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva