Procestujte Prahu s novou aplikací 3D modelu

29.09.2017 14:10

Nová aplikace z dílny Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR Praha) umožňuje prohlídnout si celou Prahu ve 3D. Na rozdíl od GoogleMaps a podobných projektů obsahuje aplikace i širokou škálu podrobných informací o každém objektu: zobrazit umí počet podlaží, ale třeba i vlastnické vztahy. 3D model tvoří více než 200 000 budov.

Procestujte Prahu s novou aplikací 3D modelu
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

„Náš 3D model je skutečně výjimečný. Jeho hlavní předností je skutečnost, že to není prostě jen trojrozměrné zobrazení města, jako kdybyste šli třeba do IMAXu. Náš model je složený z dat o jednotlivých objektech. Proto si v něm můžete vyhledat informace o každé jednotlivé budově v Praze,“ vysvětluje ředitel IPR Praha Ondřej Boháč.

V aplikaci je možné vyhledávat podle adresy. Dům, který hledáte, se v mapě automaticky obarví. O každé budově se pak uživatel dozví, kolik má podlaží, jak je využívaná, kdo vlastní danou parcelu, a případně i to, který subjekt veřejné správy dům spravuje.

To ovšem není všechno. „Díky aplikaci si lidé mohou vychutnat i pohledy z nejznámějších pražských vyhlídek. Aplikace umí uživatele přenést na 24 míst, odkud se dá metropole obdivovat. Mezi mé oblíbené patří pohled z Novotného lávky, anebo pohled z rampy Pražského hradu,“ dodává Boháč.

Aplikace umožňuje nastavit datum a denní dobu, v níž si chcete dané místo prohlížet. Proto je možné sledovat, jak se osvětlení jednotlivých míst v průběhu roku proměňuje, nebo zjistit, jak se během dne mění stíny ve Vaší ulici. Aplikace také umožňuje měnit podkladovou mapu - uživatelé tak mají na výběr mezi technickou mapou a ortofotem.

Rozsahem zobrazované zástavby a použitými technologiemi se jedná o unikátní aplikaci pro zobrazování 3D modelu města. Aplikace je založena na technologii ESRI. Její zpřístupnění odborné i laické veřejnosti je jedním z výsledků dlouhodobého sledování trendů ve správě a prezentaci 3D modelů měst. IPR Praha v červnu získal ocenění „Special Achievement in GIS 2017“ právě od společnost ESRI, což je největší světový dodavatel softwaru pro práci s prostorovými daty.

Aplikaci 3D modelu naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…