Profi Credit: Téměř polovina Čechů dává svým blízkým pod stromeček nejraději peníze

26.11.2013 15:33

Stále více Čechů si na Vánoce s dárky hlavu nedělá. 44 % nadělí svým nejbližším pod vánoční stromek finanční hotovost nebo dárkový poukaz. Vloni přitom k dárku v podobě bankovek nebo voucherů sáhlo 32 % Čechů. Slováci dávají přednost klasickým dárkům. Balit se s nimi bude 79 % z nich, v Polsku sází na klasiku 89 % lidí a v Bulharsku 87 %. Vyplývá to z rozsáhlého telefonického průzkumu společnosti PROFI CREDIT, který probíhal v Česku, Polsku, Bulharsku a na Slovensku. Zúčastnilo se ho dva a půl tisíce respondentů.

Profi Credit: Téměř polovina Čechů dává svým blízkým pod stromeček nejraději peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční ozdoba

Nejoblíbenějšími klasickými dárky jsou ve všech zemích hračky, knihy a elektronika. Bezmála polovina Čechů (47 %) uvedla, že dárky si obstarává už v průběhu roku. 37 % nechá nákupy na prosinec. Na Štědrý den vyrazí do obchodů každý čtrnáctý Čech a 8 % Čechů dokonce dárky nedává vůbec. Na Slovensku a v Polsku je měsícem dárků jednoznačně prosinec, to do obchodů vyráží více než dvě třetiny Slováků (69 %) a 70 % Poláků. Každý devátý Polák pak dárky vůbec neřeší. Bulhaři jsou zase přeborníky v nákupech na poslední chvíli. Na Štědrý den vyrazí za dárky celá třetina z nich (32 %).

„Rok od roku se u nás zvyšuje podíl dárků koupených přes internet. Nějaký ten dárek koupí přes internet více než polovina Čechů a zajímavé je, že online nákupy začínají být běžné i pro starší generaci nad šedesát let,“ říká marketingový ředitel společnosti PROFI CREDIT Ondřej Šmakal.

Ježíšek na dluh

Většina Čechů neplánuje, že by za dárky utratila více peněz než vloni. Tři čtvrtiny lidí by se rády vešly s útratou za Ježíška do pěti tisíc korun. Stejné je to i na Slovensku (74 %), v Polsku (89 %) a v Bulharsku (83 %). Každý osmý Čech (16 %) uvažuje o tom, že si vezme na nákup vánočních dárků úvěr. V Polsku a Bulharsku je to čtvrtina lidí a na Slovensku je ochotná zadlužit se kvůli Vánocům dokonce třetina Slováků.

 „V předvánočním období zaznamenáváme vždy větší zájem o spotřebitelské úvěry, zejména tzv. Zaměstnanecký, který je určen zaměstnancům, rodičům na rodičovské dovolené a důchodcům. Půjčit si můžou od 10 000 do 166 000 korun a peníze dostanou většinou do 24 hodin od schválení žádosti. Většina (78 %) Čechů si na dárky půjčí více než 5 000 korun, zpravidla je použije k nákupu věcí do domácnosti, které si nadělí pod stromeček,“ uvádí Ondřej Šmakal a varuje: „Je důležité, aby lidé v obchodech nepodlehli nákupnímu šílenství, vždy je dobré si stanovit limit a ten v žádném případě nepřekračovat.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…