Projekt Národní informační systém

25.12.2015 21:20

Ve čtvrtek 10. prosince 2015 se konalo slavnostní uvedení do užívání výstupů projektu Národní informační systém integrovaného záchranného systému do užívání. V jeho rámci byl představen projekt Národní informační systém integrovaného záchranného systému a byl promítnut krátký film o projektu. Rovněž bylo možné absolvovat prohlídku Operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Projekt Národní informační systém
Foto: www.hzscr.cz
Popisek: Národní informační systém

Celkovým výstupem projektu Národní informační systém integrovaného záchranného systému je funkční informační systém – Národní informační systém integrovaného záchranného systému, který je využíván všemi základními složkami integrovaného záchranného systému při příjmu tísňových volání a následném vysílání sil a prostředků k mimořádným událostem.

Projekt Národní informační systém integrovaného záchranného systému byl připraven a je realizován v letech 2010 až 2015 se spolufinancováním ze strukturálních fondů Evropské unie, konkrétně z Integrovaného operačního programu. Integrovaný operační program financuje 85 % způsobilých výdajů projektu, 15 % způsobilých výdajů je financováno ze státního rozpočtu.

Realizační fáze projektu Národní informační systém integrovaného záchranného systému končí 31. prosince 2015. V této souvislosti je nyní prováděno slavnostní uvedení výstupů projektu do užívání.

Hlavní náplní projektu Národní informační systém integrovaného záchranného systému bylo zajištění infrastruktury nezbytné pro nastavení jednotné úrovně informačních systémů operačního řízení. Výstavba Národního informačního systému integrovaného záchranného systému byla rozdělena do 3 základních technologických bloků:

•   Integrační platforma – řízení výměny dat základních složek integrovaného záchranného systému,

•   GIS – Geografický informační systém,

•   Vizualizace operační situace.

Projektem byla vytvořena sjednocující technologická platforma pro systémovou výměnu dat mezi základními složkami integrovaného záchranného systému a bylo provedeno zefektivnění příjmu tísňového volání občanů a zrychlení doby odezvy základních složek integrovaného záchranného systému na tísňové volání.

Klíčovým přínosem projektu je zrychlení a zefektivnění spolupráce operačních středisek základních složek integrovaného záchranného systému, což se projeví především zrychlením zásahu při mimořádných událostech a rychlejším poskytováním pomoci občanům.

Z pohledu základních složek integrovaného záchranného systému spočívá hlavní přínos projektu především v možnosti efektivní výměny a sdílení dat a informací, možnosti lepší koordinace.

Z pohledu zákazníka – občana je hlavním přínosem projektu snížení následků mimořádných událostí v případě společných akcí více složek integrovaného záchranného systému díky rychlejším a provázanějším zásahům. To umožňuje plně dostupné tísňové volání, přesnější určení místa mimořádné události, okamžité zahájení činnosti potřebných složek a rychlejší přeprava na místo.

Projekt Národní informační systém integrovaného záchranného systému je součástí programu Jednotná úroveň informačních systémů operačního řízení a modernizace technologií pro příjem tísňového volání základních složek integrovaného záchranného systému.

Program Jednotná úroveň informačních systémů operačního řízení a modernizace technologií pro příjem tísňového volání základních složek integrovaného záchranného systému (dále jen „IS IZS“) se skládá z projektu Národní informační systém integrovaného záchranného systému, centrálních standardizovaných projektů generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky a Policejního prezidia České republiky a projektů řešených na krajské úrovni (krajské standardizované projekty základních složek integrovaného záchranného systému). Gestorem celého programu IS IZS je Ministerstvo vnitra-generální ředitelství Hasičského sboru České republiky.

Jedná se celkem o 45 dílčích projektů, z toho 42 je spolufinancováno z Integrovaného operačního programu, prioritní osy 3 – Zvýšení kvality a dostupnosti veřejných služeb – Cíl Konvergence, oblast podpory 3.4 – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik.

Cílem programu IS IZS je zvýšení kvality poskytovaných služeb občanům v úseku tísňového volání, operačního řízení a interoperability jednotlivých základních složek integrovaného záchranného systému.

Více o projektech programu IS IZS: http://is-izs.izscr.cz/

Reportáž ČT ze slavnostního uvedení do užívání výstupů projektu Národní informační systém integrovaného záchranného systému je monžné nalézt (50 min a 30 s)  http://www.ceskatelevize.cz/porady/1096902795-studio-6/215411010111210-studio-6-ii/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…