Projekty „Světovaru“ nebudou podpořeny dotací z ROP Jihozápad

16.12.2014 17:00

Projekty „4x4 Cultural Factory Světovar“ a „Archiv Světovar“ nebudou financovány dotací z Regionálního operačního programu Jihozápad. Definitivně o tom rozhodl Výbor Regionální rady Jihozápad na svém zasedání dne 12. 12. 2014. Rozhodnutí předcházelo několik dlouhých a náročných jednání představitelů Regionálního operačního programu Jihozápad a zástupců města Plzně.

Projekty „Světovaru“ nebudou podpořeny dotací z ROP Jihozápad
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

„Regionální rada Jihozápad přistoupila k odebrání finančních prostředků ve výši celkem 113 756 797 Kč z několika velmi závažných důvodů, a to zejména proto, že ze strany statutárního města Plzně nedocházelo k čerpání finančních prostředků, které byly do Integrovaného plánu rozvoje měst (IPRM) alokovány a seznam projektů IPRM města Plzně neobsahoval žádné jiné náhradní projekty, které by mohly být případně financovány. Nejdůležitějším faktem ale bylo, že strany města Plzeň nedošlo k přijetí žádného nápravného opatření, přestože k tomu bylo několikrát vyzýváno“ uvedla ředitelka Úřadu Regionální rady Jihozápad Mgr. Michaela Šímová.

Stavbu kulturní fabriky a archivu v bývalém pivovaru Světovar ohrožuje dehtem kontaminovaná tepelná izolace ve zdech a střešních konstrukcích objektu. Z důvodu odstranění této karcinogenní látky se tak deklarovaný termín dokončení stavby ze strany zhotovitele posunul z 30. června na 30. září 2015, ale již víme, že ani tento termín nebude dodržen. „Výbor Regionální rady Jihozápad do této doby ani u jednoho projektu tuto časovou hranici neposouval.  Mohlo by se tak stát pouze v případě výjimečných a objektivních důvodů. Dotaci, kterou jsme nyní projektům Světovaru odebrali, použijeme na realizaci dalších klíčových projektů v Jihočeském a Plzeňském kraji.  Finanční prostředky poputují do rozvoje místních komunikací, na které je zaměřena poslední 35. výzva “ uvedl předseda Regionální rady Jihozápad Ivo Grüner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Na zaplacení daně z nemovitých věcí zbývá už jen týden

16:13 Finanční správa: Na zaplacení daně z nemovitých věcí zbývá už jen týden

Finanční správa (FS) od druhé poloviny dubna rozesílá více než 4 milionům poplatníků platební údaje …