Prosinec na ČMKBK: Ceny elektřiny a zemního plynu koncem roku vzrostly

27.12.2018 9:47

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK) bylo v prosinci uzavřeno 262 kontraktů na dodávku 32,6 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 36,2 milionu korun. Elektřina i plyn proti předchozímu měsíci zdražily.

Prosinec na ČMKBK: Ceny elektřiny a zemního plynu koncem roku vzrostly
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

Roční kontrakty elektřiny v nízkém napětí dosáhly v prosinci průměrné ceny 1508 Kč/MWh, což je proti listopadovému průměru nárůst o 3,1 procenta, ve vysokém napětí se roční kontrakt obchodoval za průměrných 1684 Kč/MWh.

Zemní plyn na rok 2019 se v prosinci obchodoval v maloodběru za 643 Kč/MWh (měsíční nárůst cenového průměru o 0,9 procenta), ve velkoodběru za 638 Kč/MWh (růst o 1,3 procenta).

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 dle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství. Obchodování s energiemi organizuje ČMKB v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002, která je tak první energetickou burzou v České republice. Trh s dodávkami elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele burza otevřela v roce 2009.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…