Protikorupční policie pokročila v případu podvodného získání licence na výrobu elektřiny

05.02.2016 12:29

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) tento týden navrhli obžalovat tři osoby ohledně podvodného získání licence na výrobu elektrické energie z fotovoltaických zdrojů.

Protikorupční policie pokročila v případu podvodného získání licence na výrobu elektřiny
Foto: Pavel Kozdera
Popisek: Znak ÚOKFK

Uvedený  případ se týká fotovoltaické elektrárny na Brněnsku. Koncem listopadu 2010 podali u Energetického regulačního úřadu (ERÚ) dva jednatelé obchodní společnosti žádost o udělení licence pro podnikání v energetických odvětvích. Podle našich závěrů měli předložit ERÚ nepravdivou zprávu o revizi elektroinstalace, vypracovanou revizním technikem, vady obsahující rozhodnutí o předčasném užívání stavby a reálnému stavu neodpovídající dokumentaci, která měla dokladovat úplné dokončení solární elektrárny. Ta však podle kriminalistů ÚOKFK v době podání žádosti dokončena nebyla. Na základě předložených dokumentů vydal na konci roku 2010 ERÚ obchodní společnosti licenci na výrobu elektřiny z fotovoltaických zdrojů na dobu 25 let.

Podle našich závěrů došlo k nezákonnému udělení licence s neoprávněným nárokem na garantovanou výkupní cenu elektrické energie. V období od 1. ledna 2011 do 30. dubna 2015 tak měla být způsobena škoda ve výši cca 260 milionů korun. V průběhu dvacetileté garantované výkupní ceny by se společnost neoprávněně obohatila cca o částku 909 milionů korun.

Oba jednatelé obchodní společnosti jsou obviněni z trestného činu podvodu. Technik, který podle našich závěrů vypracoval nepravdivé revizní zprávy, je obviněn z pomoci k trestnému činu podvodu.

Trestní stíhání je vedeno na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem osobám trest odnětí svobody na 5 až 10 let. Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby již byl předán státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…