Protonové centrum: Nic nebrání tomu, aby správní rada VZP schválila smlouvu s protonovým centrem.

24.04.2014 14:32

Protonové centrum souhlasí se standardní smlouvou a se standardními podmínkami pro lékaře. Praha 24. 4. 2014 – Proton Therapy Center (PTC) vyšlo vstříc VZP ve všech požadavcích. Pokud její ředitel Zdeněk Kabátek bude návrh smlouvy, která je standardní i pro jiná specializovaná pracoviště, akceptovat a předloží ji správní radě ke schválení, bude nejlepší onkologická péče dostupná i klientům VZP a protonové centrum bude moci stáhnout žaloby k arbitráži.

Protonové centrum: Nic nebrání tomu, aby správní rada VZP schválila smlouvu s protonovým centrem.
Foto: Archiv PTC
Popisek: Protonové centrum v Praze

PTC souhlasí s pětiletým trváním smlouvy a akceptovalo rovněž cenu za léčbu. Návrh smlouvy, kterou má vedení VZP k dispozici, řeší všechny body, včetně způsobu jakým je pacient k léčbě indikován. Dle vstřícného návrhu protonového centra bude o léčbě rozhodovat lékař PTC a před jejím zahájením si vyžádá stanovisko lékařů Komplexního onkologického centra. PTC navrhuje i jednoznačný seznam vhodných diagnóz zpracovaný v souladu s mezinárodní praxí a stanovisky odborných společností, který pomůže zabránit jakýmkoliv spekulacím ohledně indikací u konkrétních pacientů.

Plné znění článku IV., bod 6 cenového dodatku smlouvy předložené minulý týden vedení VZP:

Za indikaci a léčbu je plně zodpovědný hlavní lékař Poskytovatele. Poskytovatel je povinen před zahájením léčby vyžádat stanovisko příslušného Komplexního onkologického centra, leda že by léčba pojištěnce Poskytovatelem byla doporučena Komplexním onkologickým centrem. Poskytovatel garantuje dostupnost zdravotní péče pojištěncům z území celé České republiky. Tuto celorepublikovou dostupnost zajistí dostatečnou odbornou informovaností a spoluprací s příslušnými Komplexními onkologickými centry.

Místopředseda Výboru Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky (SROBF) a hlavní lékař PTC MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D.: „Navrhované řešení je v radiační onkologii obvyklé. Za potvrzení indikace je odpovědný lékař se specializovanou způsobilostí v radiační onkologii a se zkušeností s protonovou radioterapií. Pacienti s danou diagnózou jsou indikováni k radioterapii na základě kooperace s příslušným indikačním týmem,  tedy s KOC. Nevidíme žádný důvod, aby protonová léčba byla výjimkou.“

Dalším vstřícným krokem ze strany protonového centra je nabídka bezplatných školení pro lékaře Komplexních onkologických center. Protonová terapie je pro pacienta šetrná a bezpečná, což dokazují desetitisíce odléčených pacientů po celém světě. Tyto výsledky může protonové centrum po více jak ročním fungování potvrdit. Všichni čeští lékaři, kteří pečují o onkologicky nemocné, by měli mít o této léčbě znalosti. Vyplývá to nejen z jejich povinnosti se celoživotně vzdělávat, ale nově i z občanského zákoníku, který ukládá lékaři povinnost seznámit pacienta se všemi možnostmi léčby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Proton Therapy Center

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…