Protonové centrum začalo od VZP vymáhat škodu. Pořád se však chce dohodnout

26.08.2013 18:42

Protonové centrum upřednostňuje dohodu a léčbu pacientů, nikoliv soudní spor s VZP.

Protonové centrum začalo od VZP vymáhat škodu. Pořád se však chce dohodnout
Foto: Archiv PTC
Popisek: Protonové centrum v Praze

Pro dnešní zasedání dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) připravilo pražské protonové centrum rozsáhlý materiál, jehož smyslem bylo nabídnout vstřícné řešení, které bude v zájmu pacientů, povede k věcným jednáním a ukončení sporů. Protonové centrum opakovaně deklaruje, že upřednostňuje dohodu umožňující léčbu českých pacientů, nikoli soudní spory.

V důsledku přístupu VZP a díky časově náročnému systému schvalování léčby, který ve vztahu k protonové léčbě VZP zavedla, se protonová léčba stala pro pacienty VZP v podstatě nedostupnou. Podle Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky je jen v ČR každoročně 3000 až 4500 pacientů, kterým by měla být indikována protonová léčba. Veškeré vstřícné kroky a návrhy ze strany protonového centra byly až dosud ze strany vedení VZP ignorovány.

Proto se pražské centrum rozhodlo podniknout příslušné právní kroky. To zahrnuje i vymáhání konkrétní vyčíslené škody za období do konce června, který podle znaleckého posudku činí 93.467.000,- Kč. Protonové centrum vždy upřednostňovalo a dále upřednostňuje vyřešení sporu s VZP dohodou, která umožní zpřístupnění protonové léčby všem potřebným pacientům, pojištěncům VZP. V rámci vstřícného přístupu je pražské protonové centrum připraveno s VZP jednat o úpravě podmínek poskytování zdravotní péče tak, aby nemuselo dojít k údajně skokovému zásahu do stávajícího systému léčebné péče v oblasti onkologie.

Prakticky to znamená postupné zvyšování léčených pacientů do roku 2016. Konkrétní nabídka byla již VZP zaslána. Pokud VZP bude přístupna věcným jednáním v zájmu pacientů, je pražské protonové centrum připraveno ke smírnému vyřešení sporu. Není zájmem protonového centra získat soudně náhradu zisku, ale naopak použít peníze ze systému veřejného zdravotního pojištění k léčbě českých pacientů. Cena léčby v pražském centru je nyní při navrhovaném mixu diagnóz 467.000,- Kč, tedy zdaleka nejmenší mezi všemi zahraničními protonovými centry.

Indikace k protonové terapii jsou shodné s indikacemi používanými v protonových centrech ve světě. Tyto indikace byly podrobně zpracovány Odbornou radou PTC a odrážejí ty klinické situace, kdy je třeba uchránit nemocného před trvalými devastujícími následky léčby (radioterapie u dětí, maligní lymfomy, nádory hlavy a krku), nebo ty indikace, kde jsou výsledky současné terapie naprosto nedostatečné (nádory slinivky břišní, vybrané plicní nádory), dále kde protonová terapie výrazně snižuje rizika komplikací a zvyšuje kvalitu života (prostata). Tyto indikace byly předloženy výboru Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky (SROBF) v lednu 2013 a výbor je vzal na vědomí bez připomínek.

Institute of Health Economics and Technology Assesment (iHETA) vypracoval HTA analýzu využití protonové terapie v České republice při léčbě onkologických pacientů, která potvrzuje, že cena protonové z dlouhodobého hlediska plátci zdravotní péče přináší výraznou finanční úsporu díky významně lepší kvalitě života pacientů, kteří po šetrnějším ozáření netrpí zbytečně nežádoucími dlouhodobými účinky a mají podstatně větší šanci na vyléčení. Kupříkladu při léčbě 600 českých pacientů s karcinomem prostaty přinese protonová terapie českým zdravotním pojišťovnám roční úsporu 54 milionů korun. Slovenská VšZP již tuto ekonomickou výhodu zohlednila a pacienty do pražského centra posílá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Proton Therapy Center

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…