Provoz letiště Brno v loňském roce: Velký zájem byl o charterové lety. Během sezóny 264 tisíc cestujících

21.01.2016 19:52

Mezinárodní letiště Brno-Tuřany, druhé největší letiště v ČR, odbavilo v loňském roce 466 046 cestujících. Je to přibližně stejně jako v roce 2014 (486 tisíc odbavených osob). Letišti Brno se tak podařilo udržet zájem cestujících v pravidelné i charterové osobní dopravě.

Provoz letiště Brno v loňském roce: Velký zájem byl o charterové lety. Během sezóny 264 tisíc cestujících
Foto: brno-airport.cz
Popisek: Letiště Brno

Letní sezóna je tradičně ve znamení charterových letů. I v jejich případě se Letišti Brno podařilo v roce 2015 udržet počet cestujících na úrovni z předchozích let – od dubna do října využilo charterové lety z Brna 264 365 cestujících (v roce 2014 to bylo 272 076). Nepravidelné lety měly loni na Letišti Brno 58% podíl a pravidelná přeprava 42% podíl.

„Loňský rok považujeme pro Letiště Brno za úspěšný – podařilo se udržet výkony v oblasti osobní i nákladní dopravy. Za největší úspěch považujeme otevření nové pravidelné linky do Mnichova, která od poloviny listopadu spojuje šestkrát týdně Brno s bavorskou metropolí a hlavně s letištěm Mnichov, kde se nabízí řada návazných letů do celého světa,“ sděluje Tomáš Plaček, ředitel LETIŠTĚ BRNO a.s.

Na pravidelných linkách loni z Brna cestovalo 195 tisíc pasažérů. Největší zájem je o lety do Londýna. Na lince na letiště Stansted, kam společnost Ryanair vypravuje z letiště Brno 7 letů týdně, cestovalo loni 116 tisíc pasažérů. Ryanair loni v březnu oslavil deset let provozování pravidelných linek z Letiště Brno. Byla to vůbec první linka této společnosti provozovaná z letiště v České republice. Celkem během deseti let přepravil Ryanair na lince do Londýna 1,1 mil. cestujících.

Tři lety týdně z Brna na další londýnské letiště Luton provozuje letecká společnost Wizz Air. Ta loni přepravila na této lince 47 tisíc pasažérů. Další pravidelné spojení Wizz Airu s nizozemským Eindhovenem vloni využilo téměř 31 tisíc cestujících.

Loni v listopadu se rozrostly pravidelné linky z Letiště Brno o lety do Mnichova. Linka provozovaná společností bmi regional ve spolupráci s leteckou společností Lufthansa (skupina STAR ALLIANCE) nabízí cestujícím z Brna šest letů týdně. Letenku z Brna do Mnichova lze získat již za 2150 CZK. Do konce roku využilo tuto linku 640 cestujících a zájem o spojení narůstá.

Pro cestující z brněnského letiště nabízí nová linka do Mnichova komfortní lety proudovým regionálním letounem a v neposlední řadě přináší časovou a finanční úsporu spojenou s cestou na jiná letiště. Fungování pravidelného spojení Brna se světem je jedním z klíčových faktorů rozvoje podniků a dalších institucí působících v Brně, Jihomoravském kraji a dalších městech a regionech ve spádové oblasti letiště Brno. Denní spojení z Brna přes Mnichov do světa je díky dobré pozemní dostupnosti výhodné pro zákazníky z Olomouce, Zlína nebo třeba Žďáru nad Sázavou či Svitav. Právě existence mezinárodního letiště v dojezdové vzdálenosti od sídla firmy byla v řadě případů jedním z kritérií, na jehož základě se řada mezinárodních firem rozhodla působit v Brně a jihomoravském regionu a vytvořit zde stovky pracovních míst.

Charterové lety jsou spojené především s lety do prázdninových destinací. Letní sezóna byla tedy pro Letiště Brno i loni úspěšná – letištěm cestovalo k moři 264 tisíc lidí.  Největšímu zájmu se těšily tyto letní destinace: Antalya (Turecko), Burgas (Bulharsko), Heraklion (Řecko). Převážnou část letních charterových letů z Brna zajišťovala letecká společnost Travel Service.   

V roce 2015 došlo k mírnému nárůstu objemu odbaveného zboží – z 4530 (rok 2014) na 4615 tun v roce 2015.

O Letišti Brno

Od poloviny roku 2002 provozuje Letiště Brno-Tuřany akciová společnost LETIŠTĚ BRNO a.s. V roce 2004 přešel na základě zákona závod Letiště Brno-Tuřany včetně platného smluvního vztahu na Jihomoravský kraj, a Jihomoravský kraj se tak ze zákona stal pronajímatelem Letiště Brno-Tuřany. V období od poloviny roku 2004 do roku 2013 se zvýšil počet vzletů a přistání všech letadel z 18 tisíc na 28 tisíc ročně, počet přepravených cestujících vzrostl 2,7krát – ze 170 tisíc na 460 tisíc. Letiště Brno je i významným zaměstnavatelem v kraji. Samotný provozovatel letiště zaměstnává přibližně 150 převážně středoškolsky a vysokoškolsky kvalifikovaných pracovníků, celkově letiště generuje kolem 450 pracovních míst v primární a sekundární sféře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …