Průzkum: Na charitu přispívá o Vánocích 38 % Čechů, peníze posílají nejčastěji dětem

08.12.2015 13:23

Sociální cítění se o Vánocích projeví u více než třetiny Čechů. Přesto jsme na tom s příspěvky na charitu hůř než naši sousedé. Na Slovensku přispěje na dobročinné účely 40 % lidí, v Polsku každý druhý a v Bulharsku pošle peníze na charitu 57 % lidí. Ve všech zemích je to ale méně lidí než vloni, příspěvky jsou ale vyšší. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu agentury Ipsos pro společnost PROFI CREDIT, kterého se zúčastnilo 4 000 respondentů.

Průzkum: Na charitu přispívá o Vánocích 38 % Čechů, peníze posílají nejčastěji dětem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adventní věnec

Na charitu přispívají mnohem více ženy než muži. Sociálně znevýhodněné či hendikepované děti jsou pak nejčastějším důvodem, proč lidé dávají peníze na dobročinné účely. „Z průzkumu vyplývá, že peníze na pomoc dětem dávají tři čtvrtiny Čechů a Poláků a zhruba 85 % Slováků a Bulharů. Nejčastěji lidé o Vánocích nakupují dárky pro dětské domovy. Každému desátému Čechovi pak není lhostejný osud zvířat,“ říká marketingový ředitel PROFI CREDIT Ondřej Lokvenc.

Češi nejčastěji posílají peníze na účet konkrétní dobročinné organizace (45 %) nebo využívají dárcovské SMS zprávy (45 %). Více než polovina Poláků přispěje na charitu tím, že si koupí konkrétní produkt. Na Slovensku a v Bulharsku jsou přeborníci v posílání dárcovských SMS zpráv. DMS zprávy posílá více než polovina Slováků a 85 % Bulharů.

Češi přispívají vyšší částky než vloni

V Česku sice přispívá na charitu méně lidí než v ostatních zemích, zato ale patříme mezi nejštědřejší dárce. Charitativní příspěvky jsou letos dokonce vyšší než vloni. Tři čtvrtiny Čechů darují více než stovku, každý pátý pak věnuje potřebným dokonce sumu vyšší než 500 korun. Tři čtvrtiny Slováků posílají na charitu maximálně 10 EUR, přes polovinu Bulharů dá příspěvek do 150 korun.

Také PROFI CREDIT v rámci svého CSR programu Dětský úsměv s PROFI CREDIT přispívá hned několika charitativním organizacím. „Uvědomujeme si naši společenskou zodpovědnost, jsme hlavním partnerem Českého výboru UNICEF. Nejenže jim finančně přispíváme, ale zapojujeme i naše zaměstnance, kteří se účastní řady projektů a akcí podporujících aktivity UNICEF,“ říká Ondřej Lokvenc. Kromě UNICEF podporuje společnost dlouhodobě také Klub nemocných cystickou fibrózou, Dětský domov Markéta a pomáhá malé Rebece, která trpí nemocí motýlích křídel.

Právě v těchto dnech přispívají zaměstnanci PROFI CREDITU na pomoc smrtelně nemocné paní Heleny a jejího autistického syna Ladana, kteří se dostali do existenciálních problémů. Firma pak příspěvek zaměstnanců zdvojnásobí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…