Průzkum: S cestou prezidenta Zemana do Moskvy souhlasí většina Čechů

04.05.2015 17:54

Jak ukázal aktuální průzkum společnosti SANEP, v souhrnu nadpoloviční většina domácí populace (53,3%) souhlasí s účastí prezidenta Miloše Zemana na květnových oslavách 70. výročí konce druhé světové války v Moskvě.

Průzkum: S cestou prezidenta Zemana do Moskvy souhlasí  většina Čechů
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman ve Dvoře Králové

Názor, že by se česká hlava státu měla zúčastnit 70. výročí oslav druhé světové války v Moskvě, neboť jde o uctění padlých vojáků, kteří osvobodili naši zemi, sdílí 44,5% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace.

Názor, že by se měl této návštěvy prezident Miloš Zeman zúčastnit bez ohledu na dění na Ukrajině pak sdílí 9,4% dotázaných.

Nicméně skutečnost, že v rámci domácí veřejnosti eskalují protiamerické a protiruské nálady, které v naší společnosti vytváří dva nesmiřitelné názorové tábory, se projevují i v otázce návštěvy Moskvy. Jakkoli je totiž zjevný většinový souhlas s cestou do Moskvy prezidenta Miloše Zemana, v souhrnu 37,1% domácí populace s touto cestou Miloše Zemana nesouhlasí.

Poměrně radikálnější názor pak vyjádřilo 20,5% dotázaných, kteří se domnívají, že by prezident Miloš Zeman do Moskvy jet neměl, neboť Rusko okupuje Ukrajinu. Názor, že by se prezident Miloš Zeman neměl zúčastnit oslav konce druhé světové války v Moskvě pak sdílí 12,1% dotázaných.

Oproti původnímu plánu se prezident Miloš Zeman nezúčastní v Moskvě vrcholu oslav konce 2. světové války v Evropě, vojenské přehlídky na Rudém náměstí. Ovšem dle názoru 31,7% respondentů by se prezident Miloš Zeman měl zúčastnit i této vojenské přehlídky. Naopak 16,1% dotázaných rozhodnutí hlavy státu, se vojenské přehlídky nezúčastnit, kvituje. Názor, že rozhodnutí o neúčasti na vojenské přehlídce je od pana prezidenta projevem české malosti, pak sdílí 7,8% dotázaných. Ovšem 29,1% respondentů je toho názoru, že by prezident Miloš Zeman do Moskvy neměl jezdit vůbec.

Na oslavy 70. výročí oslav druhé světové války se chystá do Moskvy i slovenský premiér Robert Fico. Jak ukázal exkluzivní průzkum společnosti SANEP, provedený na reprezentativním vzorku obyvatel Slovenské republiky, nadpoloviční většina (57,3%) obyvatel Slovenské republiky s cestou svého premiéra do Moskvy vyjádřila souhlas.

Z pohledu obou průzkumů, tedy českého a slovenského je pak zřejmé, že nadpoloviční většina Čechů a Slováků má na návštěvu oslav konce druhé světové války v Moskvě prezidenta ČR Miloše Zemana a slovenského premiéra Roberta Fica téměř identický názor. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …