Průzkum SANEP: Hnutí ANO posiluje, druhá ČSSD se propadá

16.05.2016 15:25

Aktuálně vedoucí hnutí ANO po předchozím propadu voličské přízně v květnu opět posílilo a v hypotetických volbách by získalo prvenství a podporu 22,6% voličů. Oproti dubnu si tak hnutí ANO polepšilo o 1,7 procentního bodu.

Průzkum SANEP: Hnutí ANO posiluje, druhá ČSSD se propadá
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Druhá ČSSD, která by aktuálně získala podporu 18,4% voličů, ve srovnání s dubnovými hodnotami naopak přišla o podporu 2,5% voličů.

Kauza předsedy hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše „Čapí hnízdo“, v níž čelí podezření z dotačního podvodu, stála za dubnovým propadem preferencí hnutí ANO. Aktuálně se však ukazuje, že kauza „Čapí hnízdo“ byla v v očích voličů upozaděna aktuálními problémem Sociální demokracie, která odmítá navzdory pravomocnému a vykonatelnému soudnímu rozhodnutí zaplatit advokátovi Zdeňku Altnerovi částku 337 mil. Kč.

V kontextu reality, kdy si obyčejný člověk nemůže dovolit ignorovat rozhodnutí soudů a úřadů, může mít nerespektování soudního rozhodnutí ČSSD v kauze „Altner“ z pohledu částí sociálně demokratických voličů fatální následky již v nadcházejících krajských volbách. Naopak u voličů hnutí ANO paradoxně v porovnání s kauzou „Altner“ může dojít k jistému zlehčení kauzy „Čapí hnízdo“ a návratu zklamaných voličů ke straně vedené Andrejem Babišem. Z dlouhodobého hlediska však zmíněné kauzy dvou nejsilnějších vládních stran mohou mít za následek celkové snižování důvěry a podpory hnutí ANO a ČSSD a hledání alternativ i u radikálnějších stran a hnutí.

Třetí nejsilnější stranou je v květnu opět KSČM, která se těší přízni 14,3% voličů.

Čtvrtou nejsilnější stranou by se v květnu stala s podporou 11% voličů ODS. Ta si tak polepšila oproti dubnu o jednu desetinu procentního bodu. Lidovci se aktuálně těší přízni 6,2% voličů, což je o dvě desetiny procentního bodu více, než ukázal průzkum společnosti SANEP v minulém měsíci.

Šestou a poslední stranou, která by v květnu překročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do dolní sněmovny Parlamentu ČR je TOP 09 s podporou 6,1% voličů. TOP 09 by si tak oproti dubnu polepšila o osm desetin procentního bodu.

Jiná politická strana či hnutí by aktuálně nepřekročila pětiprocentní hranici.

Těsně pod pětiprocentní hranicí by v květnu skončili Svobodní se ziskem 4,5% voličů, kteří nadále mírně posilují a jsou pro pravicové voliče jistou alternativou na pravicovém spektru.

Čtyřprocentní hranici pokořila se ziskem 4,3% hlasů strana Tomio Okamury SPD, která aktuálně těží i z problémů svého největšího konkurenta kterým je strana Úsvit-NK.

Strana Úsvit-NK aktuálně získala podporu 2,8% hlasů, což je o 1,9 procentního bodu méně než v minulém měsíci.

Piráti se aktuálně těší přízni 3,6% voličů a STAN 0,6%.

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretický volební zisk politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily tříprocentní hranici.

HYPOTETICKÝ VOLEBNÍ MODEL – POSLANECKÉ MANDÁTY:

Hypotetický volební model byl sestaven pomocí d'Hondtovy metody pro výpočet mandátů. Vychází z květnového průzkumu volebních preferencí, tedy pouze z hlasů 53,8% rozhodnutých voličů a také údajů posledních sněmovních voleb.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 5. – 11. května 2016 na vybrané skupině 3.241 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 19.203 dotázaných.

Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí a předpokládaný hypotetický volební model vychází pouze z hlasů 53,8% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

Více ZDE
SANEP je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…