Průzkum ložiska mazutu u Drásova uhradí Jihomoravský kraj

04.09.2022 15:40 | Tisková zpráva

Kraj zpětně zafinancuje loňský průzkum místa znečištěného těžkým topným olejem – mazutem – v katastru Drásova. Použije na to 144 tisíc korun ze zvláštního účtu kraje, který zřizuje v rámci svého rozpočtu, a který je ročně doplňovaný do výše 10 milionů korun.

Průzkum ložiska mazutu u Drásova uhradí Jihomoravský kraj
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Kraj tak proplatí náklady, které mělo s průzkumem město Tišnov.

„Znečištění pozemku tu loni v létě po odkrytí svrchní části terénu při stavbě cyklostezky s parkovištěm zjistila stavební firma. Pozemek v současnosti vlastní městys Drásov, přičemž z kupní smlouvy s původním majitelem nevyplynulo, že by se na pozemku nacházela nějaká ekologická zátěž. Vzhledem ke skutečnosti, že se nepodařilo zjistit původce znečištění, které sahá až do 70. let minulého století, musel míru a rozsah kontaminace zmapovat předběžný průzkum, který podle platného vodního zákona nechalo, samozřejmě prostřednictvím odborné firmy, provést město Tišnov. Tento předběžný průzkum včetně závěrečné zprávy nyní zpětně zafinancuje kraj v souladu s vodním zákonem,“ popisuje vznik celé situace náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí Lukáš Dubec.

Tento předběžný průzkum zjistil mimořádnou míru a rozsah znečištění uvedeného pozemku v katastru Drásova. „V dalších krocích bude potřeba zpracovat analýzu rizik. Z nich vyplynou konkrétní opatření k odstranění této kontaminace,“ dodává Lukáš Dubec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…