První blok jaderné elekrárny Kudankulam byl předán indické straně. Na jeho výstavbě se podílely i české firmy

16.08.2016 14:39

Indický premiér Narendra Modi a ruský prezident Vladimír Putin prostřednictvím videokonference uvedli minulý týden do provozu první blok indické jaderné elektrárny Kudankulam. Blok s reaktorem VVER-1000 dodává do sítě elektřinu v rámci zkušebního provozu už od 31. prosince roku 2014. Jadernou elektrárnu Kudankulam staví ruská společnost Atomstroyexport, která je dceřinou firmou ruské státní jaderné korporace Rosatom, a indická firma Nuclear Power Corporation of India Limited (NPCIL).

První blok jaderné elekrárny Kudankulam byl předán indické straně. Na jeho výstavbě se podílely i české firmy
Foto: red
Popisek: Rosatom

Kontrakt na výstavbu JE Kudankulam podepsala Indie ještě se Sovětským svazem v roce 1988. Výstavba elektrárny však začala až v roce 1997, a to kvůli politickým a ekonomickým důvodům spojeným s rozpadem Sovětského svazu v roce 1991.

Ředitel jaderné elektrárny Kudankulam R. S. Sundar uvedl, že druhý blok elektrárny bude připraven k provozu na konci letošního srpna.

Premiér Modi řekl, že první blok jaderné elektrárny Kudankulam byl důležitým milníkem v pokračujících snahách Indie rozvíjet čistou energetiku. „Vždy jsem si hluboce vážil naší spolupráce s Ruskem a jsem rád, že jsme společně dokončili první blok JE Kudankulam. Je to jeden ze signálů, který poukazuje na naši snahu společně rozvíjet čisté zdroje elektřiny,“ uvedl. „První blok JE Kudankulam o výkonu 1000 MWe je nejvýkonnějším energetickým blokem v Indii. V lokalitě této jaderné elektrárny bude podle plánů vybudováno ještě dalších pět 1000MWe  jaderných bloků,“ dodal indický premiér.

Na výstavbě jaderné elektrárny Kudankulam se významně podílely i české firmy.  Například dodávky společnosti Arako činily přes 2 milióny korun. Dále zde byly použity čerpací agregáty společnosti Sigma Group, kabely společnosti KABELOVNA KABEX a vysokotlaké ohříváky firmy Vítkovice a.s.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…