První pražské slůně slaví druhé narozeniny

15.02.2015 16:36

Sita, první slůně narozené v Zoo Praha, slaví své druhé narozeniny! Do Údolí slonů jí přišel popřát profesor Josef Koutecký, pro kterého, jak sám přiznává, jsou sloni srdeční záležitostí.

První pražské slůně slaví druhé narozeniny
Foto: red
Popisek: Nové logo ZOO Praha

Profesor Josef Koutecký je zakladatelem dětské onkologie a současně patronem chovu slonů v Zoo Praha. Již ve třicátých letech chodil krmit prvního pražského slona Babyho, který pocházel ze Srí Lanky. Baby do pražské zoo přišel v červenci 1933 a prakticky hned od počátku vstoupil do její historie a stal se jednou z ikon. Stejně tak jako teď dvouletá Sita. Ta přišla na svět 11. února 2013 samici Donně jako historicky první slůně narozené v Zoo Praha.

„Přišel jsem popřát Sitě k jejím druhým narozeninám. Ke slonům chodím vždy strašně rád, chodil jsem za nimi do pražské zoo hned od počátku. Dokonce i za války, kdy obecně nebyl dostatek jídla, jsem nosil slonům nějaké dobroty. Alespoň tvrdý chleba jsem pro ně vždy ušetřil,“ vzpomíná profesor Josef Koutecký, který Sitě přilepšil kousky exotického ovoce. „Já letos oslavím své 85. narozeniny a Sitě přeji, ať je jednou oslaví také.“

Přestože se Sita povětšinu času drží své matky Donny, je každým dnem odvážnější. Všechno si musí vyzkoušet a na všechno si sáhnout chobotem. Malá sloní slečna si přitom podmanila nejen návštěvníky zoo, ale všechny obyvatelé Údolí slonů a svého výjimečného postavení si náležitě užívá. Chovatelé s ní pravidelně cvičí a učí ji novým věcem. Sita už se naučila podávat chobot, zvedat nohy, ale také se pravidelně sprchovat a nechat se kartáčovat.

Sitina matka Donna přicestovala do Prahy v roce 2012 ze zoologické zahrady v Rotterdamu už březí. Na první „stoprocentní“ pražské sloní mládě tak zoologická zahrada stále čeká. Dočkat by se mohla už na jaře roku 2016, kdy by se mělo narodit mládě srílanské slonici Janitě.

„Když jsem slyšel, že Zoo Praha se může těšit na nové slůně, měl jsem z toho ohromnou radost. Březost slonů je sice hodně dlouhá, ale už teď se nemůžu dočkat, až se na slůně přijdu podívat,“ reaguje profesor Koutecký na aktuální novinku z Údolí slonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…