První strojvůdkyně LEO Express

24.07.2014 21:00

LEO Express přivítal v řadách svých strojvůdců historicky první ženu. Ing. Helena Záleská složila zkoušky 8. července 2014 a zařadila se tak mezi hrstku žen, které řídí vlaky na českých kolejích. Po zácviku začne na spojích LE jezdit od 27. července tohoto roku.

První strojvůdkyně LEO Express
Foto: LEO Express
Popisek: Nová souprava LEO Express se poprvé předvedla v Česku

Příležitost realizovat svůj sen získala Helena díky speciálnímu programu společnosti LEO Express, jehož cílem je nábor a výchova nových strojvedoucích. „Na železnici se obecně potýkáme s nedostatkem strojvedoucích, proto jsme před dvěma lety zahájili náborovou kampaň. Do ní se přihlásila i naše tehdejší stevardka Helena,“ vysvětluje ředitel provozu LEO Express Václav Henzl a dodává „zařadili jsme ji do našeho komplexního výcvikového programu, který podporuje mladé talentované lidi se zájmem o tuto profesi.“

Po dvou letech výcviku tak Helena Záleská složila zkoušky, které ji otevírají cestu k řízení doposud nejmodernějších vlaků na českých kolejích. „ Jsem ráda, že svoji kariéru na kolejích mohu zahájit právě s jednotkou Flirt. Jsem s ní spokojená, protože je pružná a dobře se ovládá,“ říká nová strojvedoucí.
Václav Henzl doplňuje „Dát příležitost ženě se nám zamlouvalo a ukazuje se, že se to osvědčilo. Helena je velice rozvážná a zodpovědná, což je pro práci strojvedoucí důležitý předpoklad.“

Poměrně netradiční je i cesta, jakou se Helena Záleská k řízení vlaků dostala: „Od malička jsem byla vláčky fascinovaná. Rodiče mě v tom ale nikterak nepodporovali, i proto jsem na střední a následně vysoké škole studovala ekonomii. Během té doby jsem se k vlakům dostala alespoň jako stevardka a dále svůj zájem a znalosti o vlacích prohlubovala. Jakmile se pak otevřela možnost zapojit se do výcvikového programu a stát se strojvedoucí, neváhala jsem ani minutu.“

První spoj, který Helena Záleská povede, vyjede v den jejích narozenin 27. července z Prahy Hlavního nádraží směrem do Bohumína. „Doufáme, že příběh Heleny inspiruje další mladé lidi k tomu, aby si splnili svůj sen a objevili možnosti, které jim česká železnice nabízí,“ dodává Václav Henzl.

LEO Express a. s. je český železniční soukromý dopravce, který v listopadu 2012 začal přepravovat cestující zcela novými švýcarskými vlaky na trase mezi Prahou a Ostravou, na konci roku 2013 přidal navíc trasu Praha – Staré Město u Uherského Hradiště. Společnost LEO Express již od poloviny roku 2013 dosahuje kladného provozního výsledku hospodaření, tedy nejrychleji ze všech soukromých dopravců v Evropě. Za rok 2013 dopravce převezl více než 800 000 cestujících. Zakladatelem a generálním ředitelem společnosti je Leoš Novotný.

Více o LEO Express na www.le.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec