Psychiatrická nemocnice Písek bude fungovat jako duševní lázně

19.09.2018 14:04

Zavést nové formy terapie a nadstandardní doplňkové zdravotnické služby pro pacienty, otevřít nemocnici nejen blízkým zdejších pacientů, ale celému městu například pomocí malých uměleckých festivalů, či zajímavých výstav dále organizovat více seminářů pro odborníky z celé republiky. Takové jsou aktuální plány Psychiatrické nemocnice Písek. Moderní specializovanou nemocnici se 111 lůžky koupila na jaře letošního roku společnost Penta Hospitals CZ.

Psychiatrická nemocnice Písek bude fungovat jako duševní lázně
Foto: pnpisek.cz
Popisek: Psychiatrická nemocnice Písek

Podle nového primáře nemocnice MUDr. Mariana Korandy chce aby nemocnice, která je jediná svého druhu v celém regionu, ale vyhledávají ji pacienti či lékaři z celé republiky, více fungovala jako duševní sanatorium či lázně.

„Chceme maximálně zapojit pacienty do léčby. Svou nemoc musí přijmout, musí o ní vědět co nejvíce informací, které jsou schopni v daném okamžiku pochopit, protože jim pomůže v boji s psychickým onemocněním. Naším cílem je odstigmatizovat psychiatrii, smazat pocit hanby, kteří i dnes někteří pacienti vnímají, když se na veřejnosti zmíní, že se léčí na psychiatrii.“ uvedl Koranda.

Motto nového zařízení, které má v regionu výjimečné postavení i díky funknčí spolupráci Krajským úřadem Jihočeského kraje je „Netvoříme bariéry pro naše pacienty, my je strháváme.“ V jiných centrech v kraji (v Táboře či Českých Budějovicích) se starají o agresívní jedince či pacinety akutně intoxikované alkoholem či drogou.

Péče je zde samozřejmě hrazena ze systému zdravotního pojištění. Písek je vyhledávaným zařízením pro pacienty z celé ČR. Momentálně zde pracuje zhruba 40 zaměstnanců, kteří poskytují široké spektrum psychiatrické péče. Lékaři tu pomáhají například pacientů s poruchami afektivního spektra - úzkostmi depresemi, postraumatickými stresovými poruchami atd., přes různé typy závislostí, až po psychotické poruchy (např. nemoci z okuhu schizofrenie) či poruchy osobnosti.

Nemocnice, která neleží daleko od centra města a není obehnána plotem, jako jiná zařízení tohoto typu, do jeho konceptu ideálně zapadá. Vyniká klidem, autonomitou a komfortni klidovou zónou, ve které si klienti opravdu duševně odpočinou. Naprostou prioritou je kvalita nabízené péče a také bezpečí pacientů.

„Typ péče a způsob léčby a přístupu ke klientovi je v Písku ojedinělý. Je mnoho pacientů, kteří pobyt v Písku preferují a nechtějí jinam. A to nás těší, protože k nám přicházejí dobrovolně a pro úspěch léčby je důvěra k lékařům důležitá,“ říká MUDr. Koranda, který nemocnici i její okolí zná ze svého dřívějšího působení.

Projekt Otevřená nemocnice bude podle jeho myšlenek zasahovat do každodenních procesů v rámci terapie, kontaktů s blízkými pacientů, kteří jsou nedílnou součástí léčebného procesu i otevřeností k orgánům města.

Chce zde dále posílit některé formy terapie, zejména fyzioterapie. Nemocnice má oproti jiným obrovskou výhodu v tom, že lékaři mohou fyzioterapii pacientům poskytnout přímo v prostorách nemocnice. „A protože jsme přesvědčeni, že nelze oddělovat „tělo od duše“, tak právě fyzioterapeutické aktivity patří k těm, které budeme posilovat,“ uvedl.

Posílit chce ale i ostatní psychoterapeutické aktivity, počínaje arteterapii a ergoterapii konče. „Jinými slovy nechceme, aby se pacienti měli čas nudit.“

Ve funkci primáře je od začátku září, v nemocnici ale pracoval již předtím, takže může zdejší zařízení hodnotit. „Psychiatrická nemocnice Písek je moderně řešené zařízení, v plně rekonstruovaném objektu, což je samo o sobě mezi českými psychiatrickými nemocnicemi vzácné, ale ta hlavní devíza tkví v lidech, v jejich odhodlání vytvořit důstojné prostředí a být maximálně nápocni našim pacientům,“ uzavřel.

Marian Koranda před příchodem do Písku pracoval jako primář Dětského detoxikačního centra v Praze. Jednalo se o špičkové specializované centrum pro děti do 18 let se závažnými drogovými problémy. „Přicházím s velkou pokorou před psychickými problémy. Před samotnou bolestí. Před touhou lidí – pacientů i jejich blízkých – pro návrat do běžného života. Nikdo nemáme patent na zdraví a ten, kdo prošel psychickou nemocí potvrdí, že není nic horšího.“

Silnou stránkou nemocnice je podle Korandy vynikající personál, kde je zájem o pacienta na prvním místě. Zatím mu ke spokojenosti chybí větší parkové či lesní plochy v bezprostřední blízkosti nemocnice, kde by mohl plánovat různé terapie. Stihl již iniciovat schůzku s reprezentací města. Na užší spolupráci se dohodl s místostarostou Jiřím Hořánkem a zástupci sociálního odboru a městské policie. Jedná se o výjimečnou záležitost, protože takhle nastavená spolupráce v jiných městech, kde jsou zařízení podobného typu, nefunguje téměř nikde.

„Police občas potřebuje pro své klienty odbornou psychiatrickou pomoc, odborné vyšetření. Ne každý podnapilý člověk totiž patří na záchytku. Platí to samozřejmě i obráceně, ne každý nemocný musí nutně být hospitalizován,“ říká Koranda. Právě při rozhodování v těchto obtížných situacích může mít slovo psychiatra výrazný vliv na budoucí péči o klienta. „A leckdy také jeho první možnou cestu k léčení skrytých psychických problémů či závislosti,“ doplňuje.

Plánuje také, že bude v nemocnici organizovat více odborných seminářů a netradičních kulturních akcích. Chystá se uspořádat v nemocnici mezioborovou lékařskou konferenci a znovuobnovit tradici Jihočeských psychiatrických dnů. „Ty byly pravidelnou součástí kalendáře psychiatrů, psychologů, ale i neurologů a praktických lékařů v širokém okolí. Ve spolupráci s ostatními jihočeskými psychiatrickémi centry, tedy Českými Budějovicemi a Táborem, chceme tuto tradici obnovit a umožnit smysluplné mezioborové vzdělávání, vzájemné poznání a kuloární výměnu názorů na léčbu společných pacientů,“ uzavřel.

V rámci skupiny Penta Hospitals CZ nabídka Psychiatrické nemocnice Písek navazuje na nemocnici Ostrov, která provozuje akutní psychiatrická lůžka. „Psychiatrická nemocnice Písek je moderní vysoce specializované pracoviště v dobré kondici, se zkušeným týmem lékařů a zdravotnickým personálem, reflektujici trendy moderni lecby ve vyspele Evrope, ktere kazdemu nasemu pacientovi pomuze. Potenciál vidíme ve spolupráci s Nemocnicí Ostrov, která je lídrem v psychiatrické péči v Karlovarském kraji,“ shrnuje Mgr. Barbora Vaculíková, ředitelka společnosti Penta Hospitals CZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…