Půjčka po skončení insolvence. Kde a za jakých podmínek ji lze získat?

21.01.2021 13:48

Dostat se do insolvence není těžké, mnohdy celý dluhový kolotoč roztočí jedna zdánlivě nevinná půjčka, na kterou se nabalují další a další. Osobní bankrot se pak může zdát jako vysvobození z celé té nekončící spirály.

Půjčka po skončení insolvence. Kde a za jakých podmínek ji lze získat?
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Jenže ani absolvováním insolvenčního řízení není vyhráno. Co když i po jeho skončení nebudete mít peníze a opět se budete muset uchýlit k úvěru? Půjčí vám vůbec ještě někdo?

Půjčka po skončení insovlence by se mohla zdát jako utopie. Z pozice věřitele je to velký risk a z pozice dlužníka nerozvážnost, i přesto k tomu dochází.

Kdo vám půjčí po skončení insolvence?

V insolvenci vám nikdo nepůjčí, po skončení celého procesu už to ale není tak nereálné. Záznam v insolvenčním registru sice zůstává pět let, a tak v bance máte po tuto dobu dveře zavřené, avšak u nebankovních společností to zkusit můžete. Nebankovní půjčka nemá totiž oproti té bankovní tak přísné schvalování, díky čemuž má šanci na úvěr i klient se záznamem v registrech dlužníků. 

Po skončení insolvenčního řízení máte největší šanci na získání mikropůjček a krátkodobých úvěrů se splatností do jednoho až tří měsíců, na dlouhodobý dluh v řádu stovek tisíc korun, popřípadě milionů, můžete zapomenout. Nebankovní půjčka vám proto pomůže pokrýt maximálně nenadálý výdaj v podobě nájmu nebo rozbité pračky, na vlastní bydlení vám nikdo nepůjčí. 

Vhodným řešením může být i první půjčka zdarma, která pomůže překlenout nedostatek financí, avšak zároveň nezatíží měsíční rozpočet úroky a poplatky, klient v tomto případě zaplatí pouze půjčenou částku. Důležitou podmínkou ale je vše řádně a včas splatit.

O půjčce po osobním bankrotu rozhodnou příjmy

I přestože řada nebankovních společností je benevolentnější a nabízí půjčku i lidem po insolvenci, stoprocentní to nikdy není a bez doložení příjmů se to neobejde. Poskytovatelé chtějí mít jistotu, že tentokrát už svůj slib klient dodrží a úvěr splatí. Ověřování bonity je tak při schvalování nezbytné.

Na důkladném zhodnocení úvěruschopnosti klienta lpí i Česká národní banka (ČNB), která tím chce předejít zadlužení neplatičů. Novela zákona o spotřebitelském úvěru z roku 2016 proto říká, že povinností každého poskytovatele je ověřit bonitu klienta. Pakliže tak není učiněno a dlužník se dostane do potíží se splácením, stačí, když vrátí pouze jistinu bez úroků. 

Získat půjčku po skončení insolvence není samozřejmé, i proto ČNB doporučuje už v průběhu insolvenčního řízení pamatovat na budoucnost a začít myslet na finanční rezervu. Z minima, ze kterého člověk musí po určitou dobu vyžít, se železná zásoba netvoří lehce, přesto je dobré na ní zapracovat, ať vás nepřekvapí i zdánlivě malý nečekaný výdaj, který by mohl opět roztočit dluhový kolotoč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…