ŘSD: Úspěch - zhotovitelé odstraní většinu vad D47 (nyní D1) na své náklady

11.06.2021 13:30

Ředitelství silnic a dálnic vedlo od roku 2012 celkem čtrnáct sporů o vady díla, nedodanou nebo zaměněnou mostní ocel a valorizaci staveb dálnice D47 mezi Lipníkem nad Bečvou a Bohumínem. Z těchto sporů jich bylo třináct vedeno před Rozhodčím soudem při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR a jeden u Obvodního soudu pro Prahu 1.

ŘSD: Úspěch - zhotovitelé odstraní většinu vad D47 (nyní D1) na své náklady
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

ŘSD ČR uspělo ve sporech o neoprávněně uplatněnou valorizaci i ve sporech týkajících se nedodání nebo záměny mostní oceli v ocelových nosných konstrukcích vybraných mostních objektů. Celkově již bylo před Rozhodčím soudem Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR skončeno deset sporů, ve kterých byla ŘSD ČR přiznána částka přesahující 375 mil. Kč, kterou zhotovitelé staveb D47 museli uhradit. Všechny takto získané finanční prostředky byly využity na údržbu a opravy dálnice D47.

Nadále však probíhaly nejvýznamnější spory týkající se žalob na odstranění vad celkem čtyř staveb D47.

Dne 7. června byl vydán rozhodčí nález ve sporu, který se týkal odstranění vad stavebních objektů stavby D47091/2, Hrušov – Bohumín. Podle znění nálezu musí stavební společnosti odstranit drtivou většinu žalovaných vad, především nejvýznamnější vady spočívající v nerovnostech a zvlnění vozovky.

ŘSD ČR toto rozhodnutí považuje za klíčové, jelikož může mít vliv na rozhodování ve zbývajících soudních sporech o vady dálnice D47.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…