Rada vlády se zabývá rozkrýváním nejasné vlastnické struktury

18.02.2016 11:52

Ve čtvrtek 18. února 2016 se na Úřadu vlády ČR pod vedením ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera uskuteční první letošní jednání Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí. Na programu je Zhodnocení plnění opatření z Akčního plánu pro boj s korupcí na rok 2015 a rozkrývání nejasné vlastnické struktury.

Rada vlády se zabývá rozkrýváním nejasné vlastnické struktury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Naplňování protikorupčních opatření vyplývajících z Akčního plánu pro boj s korupcí na rok 2015 bude zhodnoceno na základě podrobných zpráv o stavu a způsobu plnění úkolů v něm obsažených a zaslaných členy vlády a vedoucími ostatních ústředních správních úřadů ministru pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu. Návazně na tyto zprávy je vytvářeno Zhodnocení plnění opatření uvedených v Akčním plánu pro boj s korupcí na rok 2015, které bude koncem března 2016 předloženo vládě k projednání. V minulém roce vláda schválila zásadní novely zákonů, které jsou v současné době projednávány v Poslanecké sněmovně. Jedná se zejména o zákon o zadávání veřejných zakázek a dále legislativní opatření, jejichž předkladatelem či spolupředkladatelem je ministr Jiří Dienstbier, konkrétně novela zákona o střetu zájmů, novely zákonů upravující financování politických stran či novela zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu.

Druhým bodem programu Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí (dále jen „Rada“) bude představení rámcového harmonogramu jednání pro následující rok.  Pro rok 2016 je v současné době plánováno 5 řádných jednání Rady. Mezi legislativními opatřeními, jimiž se bude Rada obligatorně zabývat, můžeme zmínit například návrh zákona o podpoře výzkumu, vývoje a inovací, návrh zákona o vyvlastnění, návrh zákona o realitním zprostředkování či návrh zákon o ochraně oznamovatelů.

Posledním bodem na programu jednání rady je problematika rozkrývání nejasné vlastnické struktury, která je v současné době obsažena v návrzích dvou zákonů – návrhu zákona o zadávání veřejných zakázek a návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. K návrhu zákona o zadávání veřejných zakázek, jehož předkladatelem je Ministerstvo pro místní rozvoj spolu s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, Rada opakovaně přijímala své stanovisko, ve kterém byla obsažena rovněž doporučení týkající se problematiky rozkrývání nejasné vlastnické struktury. Návrh zákona o zadávání veřejných zakázek je nyní v rámci Poslanecké sněmovny projednáván ve druhém čtení.


Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí vznikla na základě rozhodnutí vlády jako její poradní orgán, který koordinuje a vyhodnocuje stav boje s korupcí v České republice, připravuje koncepční materiály z této oblasti a posuzuje návrhy vybraných právních předpisů z hlediska korupčních rizik.

Předsedou Rady je ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, jenž byl vládou v červenci 2014 pověřen koordinací boje s korupcí. Jejími členy jsou dále místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace, ministr vnitra, ministr spravedlnosti, ředitel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů, nejvyšší státní zástupce, předseda Svazu měst a obcí, předseda Asociace krajů, prezident Hospodářské komory, veřejná ochránkyně práv a v neposlední řadě šest zástupců nestátních neziskových organizací, akademické obce a odborné veřejnosti.

Více informací o Radě je k dispozici na www.korupce.cz

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…