Rádio Retro 1968 - speciální programový projekt Českého rozhlasu k výročí srpnových událostí

19.08.2013 10:09

Již třetí pokračování speciálního programového projektu Rádio Retro připravil Český rozhlas v roce svých 90. narozenin. Tentokrát si posluchači budou moci poslechnout pořady z roku 1968, které ukazují změnu společenské nálady v průběhu celého roku. Vysílání, které bude ve streamu umístěno na webových stránkách, začne 19. srpna.

Rádio Retro 1968 - speciální programový projekt Českého rozhlasu k výročí srpnových událostí
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Cílem Rádia Retro je zpřístupnit to nejatraktivnější z rozhlasového archivu. Vysílání Československého rozhlasu z roku 1968 ukazuje, jak vypadala naše společnost, než ji změnila normalizace. Při poslechu se potkáte s Arnoštem Lustigem, Karlem Kynclem, Jindřiškou Smetanovou, Jiřinou Štěpničkovou, s Jiřím Grossmannem, Miloslavem Šimkem a Luďkem Nekudou, s filosofem Jiřím Hermachem, spisovatelem a dramatikem Františkem Pavlíčkem, s Věrou Čáslavskou, Janem Třískou a mnoha dalšími.

Na začátku byl nápad ředitele Centra vysílání Českého rozhlasu Ondřeje Nováčka. „Často vysíláme z archivu krátké ukázky nebo komponované pořady, ale zatím nikdy jsme nepustili archivní vysílání souvisle na ploše několika hodin nebo dokonce dnů,“ uvedl při zahájení vysílání prvního bloku Rádia Retro 6. května letošního roku. V tomto bloku bylo možno najít pořady „Jak se máte Vondrovi“, „A léta běží, vážení“ a řada dalších. Pro neobyčejný posluchačský úspěch bylo 3. června spuštěno Rádio Retro II. Od 19. srpna naváže Rádio Retro 1968.

„My dnes rádi připomínáme slavnou, hrdinnou kapitolu Československého rozhlasu v podobě jeho proti-invazního vysílání.  Ale nespočet pozoruhodných pořadů připravili rozhlasoví tvůrci už během tzv. Pražského jara. Hned od ledna se začínají otevírat témata jako tragická smrt Jana Masaryka. Písmena TGM přestávají být tabu. Vysílá se o trampingu, o skautech, zaznamenává se zakládající schůze klubu K 231, o svých názorech na lednové plénum KSČ a na případný obrodný proces hovoří velmi otevřeně spisovatelé, filosofové, ba i politici“, uvedl v průvodním článku k Rádiu Retro 1968 jeden z autorů, redaktor Tomáš Černý.

Rádio Retro 1968 Český rozhlas uvede u příležitosti 45. výročí srpnových událostí roku 1968.

Jeho vysílání můžete poslouchat od 19. srpna do 19. září 2013 na webových stránkách www.rozhlas.cz, www.rozhlas.cz/rozhlasovahistorie a www.play.cz

Zároveň je program zařazen do digitálního vysílání (DAB) multiplexu společnosti Teleko.

Další podrobnosti o Rádiu Retro 1968 najdete na www.rozhlas.cz/rozhlasovahistorie

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …