Radioservis: Transsibiřská odysea - Po stopách legionáře Jana Kouby

11.10.2018 18:50

Vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis doporučuje unikátní knižní novinku Transsibiřská odysea Iny Píšové s podtitulem Po stopách legionáře Jana Kouby.

Radioservis: Transsibiřská odysea - Po stopách legionáře Jana Kouby
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

9288 kilometrů. Tolik měří nejdelší železnice světa, transsibiřská magistrála. Na sklonku první světové války tuto legen­dární trať ovládli českoslovenští legionáři, kteří v Rusku bojovali za samostatné Česko­slovensko a později proti bolševikům.

Přesně po sto letech se po stopách jednoho z nich, desátníka 7. Tatranského pluku Jana Kouby, vydává jeho pravnučka Ina. Na své cestě z Moskvy do Vladivostoku má v ruce Janův deník, v němž po čtyři roky zazname­nával válečné běsy a zápas o přežití v neko­nečné pustině.

„Vyrůstala jsem v rodině, která byla velmi hrdá na svého válečného hrdinu... Když jsem deník začala číst, měla jsem spoustu otázek. Musela jsem se na Sibiř vrátit. Pochopit, kde deník vznikal a zjistit, jestli to s tím hrdinstvím opravdu bylo takhle... Ale ono samozřejmě nebylo.“ Ina Píšová.

O letech strávených během první světové války v československých legiích Jan Kouba mnoho nevyprávěl. Něco málo zapsal do rodové kroniky, která dodnes leží na gruntě v jihočeských Pasekách předávaná z generace na generaci. Daleko víc však svěřil deníku, který si vedl po celou dobu svého pobytu v Rusku. Na sklonku třicátých let tlustý černý sešit spolu s uniformou a legionářskými medailemi zakopal na zahradě, protože tušil, že nastupující nacistický režim bude bývalé legionáře pronásledovat.

„Jendo?“ obrátil se Toník na svého staršího bratra, když se jednoho teplého letního večera roku 1925 vraceli sami z pole. „Zabils na tý Sibiři někoho?“ Jan dlouho mlčel a pak tiše řekl: „Tak na to už se mě nikdy neptej.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.