Radní Středočeského kraje schválili návrh rozpočtu na příští rok

24.11.2013 9:40

Středočeští radní schválili návrh rozpočtu Středočeského kraje na rok 2014 s celkovými příjmy 15 958 906 000 Kč a s výdaji 15 929 419 000 Kč.

Radní Středočeského kraje schválili návrh rozpočtu na příští rok
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD), senátor a hejtman Středočeského kraje

Rozdíl mezi výdaji a příjmy je pokryt přebytkem hospodaření z roku 2013 ve výši 210 000 000 Kč a zároveň je snížen o splátky úvěru kraje ve výši 239 487 000 Kč. Po zapojení financování (finanční prostředky z předchozích let a splátky úvěru kraje) jsou zdroje a výdaje rozpočtu ve výši 16 168 906 000 Kč.

„Chci být dobrým krajským hospodářem, proto nemám rád zbytečné dluhy. Na kraj jsem přišel s cílem zbavit jej dluhů a finančně ho postavit na nohy. Věřím, že se mi to podaří. Snažím se šetřit na správných místech, například rok od roku snižujeme náklady na provoz úřadu, navíc jsme pro rok 2013 neotevřeli téměř žádné fondy, i proto se nám podaří do konce tohoto roku splatit 500 milionů korun určených na úhradu odloženého financování v oblasti dopravy. Region se ale musí i nadále rozvíjet, proto jsme na příští rok opět fondy vypsali a zájemci tak mohou žádat znovu o dotace,“ uvedl středočeský hejtman Josef Řihák.

Krajský rozpočet obsahuje zdroje a výdaje, které kraj v roce 2014 očekává. Zdroje kraje jsou tvořeny z vlastních příjmů, z účelových dotací a z financování – zapojení přebytku hospodaření z minulého roku.

Vlastní příjmy kraje jsou tvořeny daňovými příjmy, které tvoří převážnou část příjmů, nedaňovými příjmy (příjmy z úroků na bankovních účtech), předpokládanými příjmy z pronájmů majetku příspěvkových organizací, vratkami z předfinancování projektů EU. Vlastní příjmy kraje tvoří i kapitálové příjmy (příjmy z prodeje majetku).

Přijaté účelové dotace jsou prostředky, které kraji poskytuje stát ze svého rozpočtu na krytí výdajů za činnosti, které kraj za stát vykonává. Dále do této skupiny patří peníze určené na financování škol (platy pedagogů a ostatní neinvestiční výdaje).

Výdaje kraje jsou tvořeny běžnými výdaji kapitol, Středočeskými Fondy – grantové a dotační výdaje, Havarijním fondem pro ochranu jakosti vod SK, investičními dotacemi v rámci Společného programu na podporu výměny kotlů, havarijními opravami, výdaji na reprodukci majetku příspěvkových organizací, výdaji z vázaného přebytku z minulého roku, kapitálovými (investičními) výdaji, finančními prostředky na předfinancování a kofinancování projektů EU, výdaji na pokrytí nákladů voleb nad rámec dotace, odloženým financováním v oblasti dopravy a dotacemi ze státního rozpočtu určenými na financování školství. Ve výdajích jsou dále zahrnuty splátky úroků z přijatého úvěru kraje (2 %), dluhová služba za úvěr nemocnic a financování ve výdajích – splátky úvěru kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…