Rakousko, rozlohou nevelká, ale svou polohou v srdci Evropy významná a bohatstvím kulturních statků oplývající země, je mostem, místem setkávání, křižovatkou Evropy.
Zde si podávají ruce tradice západu i východu, zkušenosti severu i jihu. Zde se kulturní akce světové úrovně snoubí s kulturou všedního dne a životního stylu lidí, kteří zde žijí. Zde nalezne nepokojná duše každého cestovatele vyváženou kombinaci radosti, klidu a pohody. Protože jestli si Rakušané v životě něčeho obzvláště cení, pak jsou právě tyto tři věci. S tím souvisí i proslulá rakouská pohostinnost. Těžko byste tu našli restauraci nebo penzion, kde byste se po pár minutách necítili jako doma.
Salcburk © Tourismus Salzburg GmbH
Skvěle se v Rakousku cítí především turisté z okolních zemí. Je to pochopitelně způsobeno společnou historií – zvlášť patrný je český vliv. Ten prozradí na první pohled názvy horských chat kdekoli v Alpách – třeba Pražská chata (Prager Hütte) nebo Karlovarská bouda (Karlsbader Hütte). Pozitivní vztah Čechů k Rakousku má opravdu hluboké kořeny.
Česko-rakouské spojení pak naplno vynikne nad talířem dobrého jídla. Recepty a pokrmy, které jsou dnes považovány za tradiční rakouské speciality, by zcela jistě nevznikly bez vlivu české kuchyně. Patří sem především houskové knedlíky, ale i povidlové a tvarohové koláče. České stopy jsou patrné nejen na samotných pokrmech, ale dokonce i na jejich názvech. A tak se v Rakousku s oblibou používají Powidl (povidla), Ribisel (rybíz) i křen (Kren).
V tyrolských Alpách © Markus Jenewein
Česká kuchyně ale není jediná, která tu rakouskou během staletí formovala. Například myšlenka obalovaného masa se sem dostala ze severní Itálie. Ve Vídni pak přidali ke směsi na obalování mouku a slavný vynález – vídeňský řízek – byl rázem na světě. Rakousko je zkrátka zemí zaslíbenou pro milovníky dobré kuchyně a příjemné zábavy.
Více o Rakousku, křižovatce Evropy, se dočtete zde
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva