Recept na úspěch i v ekonomicky těžké době: Investice a inovace

19.11.2014 20:00

Česká společnost ZKL, a.s. investuje bezmála 200 milionů korun do výroby inovovaných válečkových ložisek především pro železniční dopravu. Chce tak posílit postavení na světovém trhu a upevnit pozici největšího výrobce speciálních ložisek ve střední Evropě.

Recept na úspěch i v ekonomicky těžké době:  Investice a inovace
Foto: ZKL
Popisek: ZKL

„Železniční průmysl je v globálním měřítku perspektivní obor a z pohledu ZKL jde o posílení výroby v segmentu, kde zaznamenáváme zvýšený zájem o naše výrobky,“ říká Ing. Oldřich Martínek, výkonný ředitel výrobního závodu ZKL Klášterec nad Ohří, a.s.

Koncern ZKL má s výrobou speciálních válečkových ložisek bohaté zkušenosti. Jejich postupnému vývoji se věnuje desítky let a v současné době chystá s využitím moderních technologií další vývojový krok vpřed.

„Metalurgie jde stále dopředu a díky novým výpočtovým programům, konstrukčnímu 3D software a dalším moderním technologiím můžeme dále optimalizovat konstrukci ložisek. Jednoduše řečeno, zvýšíme užitné vlastnosti ložiska – frekvence otáčení, minimalizace třecích ztrát a hlučnosti – a zároveň zvýšíme i životnost výrobku,“ doplňuje Ing. Oldřich Martínek.

Zavedení inovované řady válečkových ložisek v závodu ZKL Klášterec nad Ohří spolkne investice ve výši 184 milionů korun. Podstatnou část, přibližně 87 milionů, přitom koncern plánuje pokrýt z vlastních zdrojů. Část výdajů profinancuje z úvěru a ze schválených dotačních projektů z programu Inovace a Nemovitosti.

„Už v průběhu roku 2015 bychom si v Klášterci nad Ohří chtěli osvojit výrobu včetně aplikací až  47mi typů válečkových ložisek. A do dalších let samozřejmě počítáme s rozšířením sortimentu podle potřeby trhu a přání zákazníků,“ uzavírá Ing. Oldřich Martínek.

Inovovaná řada válečkových ložisek se bude v Klášterci nad Ohří vyrábět v takzvaném provedení „E“. Tedy se zvýšenou únosností s masivní mosaznou klecí. Při plném vytížení výrobní linky se předpokládá vznik 30 nových pracovních míst.

O společnosti ZKL

Společnost ZKL je největší výrobce velkorozměrových soudečkových, speciálních a dělených ložisek ve střední Evropě. Věnuje se výzkumu, vývoji, výrobě a distribuci valivých ložisek, výrobě speciálních ložisek a komponentů pro automobilový a železniční průmysl. Tradiční český výrobce koncern ZKL prosazuje flexibilitu a rychlost v plnění požadavků zákazníka. Ve všech činnostech navíc uplatňuje šetrný přístup k životnímu prostředí. V současné době v koncernu pracuje více než 1 110 zaměstnanců. ZKL se během své šedesátileté tradice stala osvědčeným a spolehlivým dodavatelem s certifikací pro celou řadu průmyslových podniků. Vyráběný sortiment standardních a speciálních ložisek značky ZKL plní ty nejnáročnější požadavky zákazníků v široké oblasti jednotlivých průmyslových odvětví. Příkladem kam ZKL dodává své produkty, mohou být odvětví hutnictví, energetiky, těžkého strojírenství, těžby a zpracování surovin, automobilového průmyslu, dopravy, zemědělství a mnoho dalších.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…